ALMANYA

Prof. Dr. Karataş: Türk gençleri akademik kariyer için Türkiye’yi de düşünmeli

Yurtdışında yaşayan birçok genç akademik gelecekleri için Türkiye’yi tercih ediyor. Ancak bu adım için önceden ciddi bir araştırma yapması gerekiyor.

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Bundan 60-70 yıl önce yurtdışına çıkan birinci nesil Türkler ile günümüzde dünyanın dört bir yanında yetişen üçüncü ve dördüncü nesil Türkler arasında büyük farklılıklar var. Birinci nesil “gurbetçi” olarak anılırken, günümüzdeki Türk gençleri artık “yerleşik” konumda ve bulundukları ülkelerde akademik kariyerlerini geliştirmek istiyor. Ancak binlerce genç de bu kariyeri Türkiye’de bir üniversiteye giderek oluşturmak istiyor. Yurtdışında yetişen gençlerin, özellikle Türkiye’de bir üniversiteye kayıt yaptırmadan önce kapsamlı bir araştırma yapması gerekmekte.

Bu konuda yurtdışındaki Türk gençlerine seslenen Prof. Dr. Mehmet Karataş, Sonhaber.eu’ya yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayan Türk gençleri için akademik başarının, hem bulundukları ülkenin eğitim sisteminde başarılı olmalarını hem de Türk kimlik ve kültürlerini koruyarak çift yönlü bir akademik gelişim göstermelerini kapsadığını dile getirdi.

Farklı üniversitelerde bölüm başkan yardımcılığı, bölüm başkanlığı, yönetim kurulu üyelikleri ve yüksekokul müdürlükleri görevlerinde bulunan Karataş, “Yurt dışında yaşayan Türk çocukları için akademik başarı, sadece sınav ve notlarla değil; dil becerisi, kültürel farkındalık, çok yönlü düşünebilme ve küresel dünyaya uyum sağlayabilme gibi unsurlarla da değerlendirilmelidir. Bu süreçte hem ailelerin hem de eğitim kurumlarının bilinçli ve destekleyici bir yaklaşım sergilemesi büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Türkiye’de üniversite okumanın avantajları ve dezavantajları
Türkiye’de üniversite okumanın kültürel bağları güçlendirme, daha uygun eğitim maliyetleri ve Türkiye’deki iş fırsatları gibi avantajlar sağladığını belirten Karataş, gençlerin aynı zamanda eğitim sistemi farklılıkları, dil uyum problemleri veya yaşam ve adaptasyon süreci gibi dezavantajlarla karşılaşabileceğine vurgu yaptı.

Halen Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Karataş, gençlere akademik başarı konusunda bilgilendirmeye devam ediyor.

Gençler tercihini nasıl yapmalı?
Türkiye’de uzun vadede yaşamak ve çalışmak isteyen gençler için Türkiye’de üniversite okumanın mantıklı bir seçenek olacağını belirten Karataş, uluslararası bir kariyer hedefleyenlerin ise özellikle Türkiye’deki üniversitelerin uluslararası tanınırlığını ve diplomalarının denkliğini önceden araştırması gerektiğine dikkat çekti.

Hem Türkiye hem de yurt dışı fırsatlarını değerlendirmek isteyen gençlere ise çift diploma almalarını veya değişim programlarına katılmalarını tavsiye etti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.