Güney Amerika ve Karayipler’de görülen ve küçük sinekler ile bazı sivrisinek türleri tarafından yayılan Oropouche virüsü, Avrupa'da görüldü. Bu yılın haziran ve temmuz ayları arasında üç Avrupa Birliği (AB) ülkesinde toplam 19 Oropouche vakası rapor edildi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda, bu vakaların 12'sinin İspanya'da, beşinin İtalya'da ve ikisi Almanya'da görüldüğü belirtildi.

ECDC, hamilelerin, Oropouche vakalarının ilk kez tespit edildiği Küba'ya zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

ECDC açıklamasında 1 Ocaktan 1 Ağustos’a kadar Amerika kıtasında 8 binden fazla Oropouche vakasının rapor edildiği kaydedildi.

Virüsün hamilelik sırasında bulaşması, bir vakada fetüs ölümüne yol açtı. Diğer bir vakada ise düşüğe neden oldu. Ayrıca anormal derecede küçük bir kafa ile karakterize bir durum olan mikrosefali ve dört yenidoğan vakası yaşandı.

Sivrisineklerle bulaşıyor
Virüs, ani ateş, şiddetli baş ağrısı ve titreme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Henüz bir  aşısı ya da ilacı bulunmuyor. Bu nedenle, virüsün yayıldığı bölgelerde tatarcık ve sivrisinek ısırıklarından korunmak büyük önem taşıyor. Semptomlar genellikle bir haftadan kısa sürse de, hastaların yüzde 60'ında birkaç gün ya da haftalar sonra yeniden ortaya çıkabiliyor.

Virüsten korunmak için sinek kovucu kullanımı, uzun kollu giysiler giyme ve cibinlik kullanma gibi önlemler alınması öneriliyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde etkili olan çorba ve sıvı diyeti Tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde etkili olan çorba ve sıvı diyeti

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş