Almanya’da satışta olan Alnatura ve Alete markalı bazı bebek mamaları içerisinde kanserojen etkiye sahip aflatoksin tespit edilmesi üzerine geri çağrıldı. 

Her iki şirketten yapılan açıklamada geri çağırma işleminden etkilenen ürünleri daha önceden satın alan müşterilerin ürünü kesinlikle kullanmaması ve aldıkları mağazaya geri iade etmesi tavsiyesinde bulunuldu. Ürünün satın alım bedeli müşteriye iade edilecek.

Geri çağrılan ürünler:
Marka: Alnatura - havuçlu balkabaklı risotto

İçerik: 220g, cam kavanoz
Son kullanma tarihi: 20 Aralık 2025

Marka: Alnatura – patatesli ratatouille
İçerik:
220g, cam kavanoz
Son kullanma tarihi: 14 Ocak 2026 ve 28 Ocak 2026

Geri Çağırma Bebek Maması

Üretici: Humana Vertriebs GmbH
Marka: ALETE nohutlu rengarenk sebze pilavı
İçerik:
250g, cam kavanoz
Son kullanma tarihi: 17 Aralık 2025

Geri Çağırma Alete Mama

Aflatoksin nedir? Zararları nelerdir?
Aflatoksinler doğal olarak oluşan mantar toksinleridir.  Aflatoksin bulaşması, ürünün tarladaki gelişimi, hasat edilmesi, depolanması veya son ürün haline getirilmesi sırasında ortaya çıkabilir. Doğal olarak oluşan en az 20 aflatoksin vardır ve bunların arasında aflatoksin B1, insanlar için en tehlikeli olandır. Aflatoksin B1'in yanı sıra sütte bulunan B2, G1 ve G2 toksinleri ile M1 ve M2 türevleri de büyük önem taşır.

Aflatoksinler yüksek dozlarda veya düzenli olarak tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Aflatoksinlerin insan sağlığı üzerindeki en önemli etkisi karaciğer harabiyetidir. Özellikle güçlü bir kanserojen etkiye sahip olan aflatoksin B1, başta karaciğer kanseri olmak üzere siroz ve akut nekroz gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Aflatoksinin sağlık üzerindeki diğer etkileri şunlardır:

Alerjen bir madde olduğu için alerji hassasiyeti olan kişilerde ödem oluşabilir. Vücudun belirli noktalarında su birikir ve kişinin hareket yeteneği azalabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli takıma destek için Almanya'ya geliyor Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli takıma destek için Almanya'ya geliyor

Ruh sağlığında bozulmalara neden olabilir. Sinir sistemi fonksiyonlarını bozarak kişinin anksiyete, depresyon, isteksizlik gibi ruhsal problemler yaşamasına yol açabilir.

Aflatoksin içeren ortamda uzun süre yaşamak ya da aflatoksin içeren gıdaları yoğun bir şekilde tüketmek vücut sistemlerinin çökmesine neden olur. Gerekli önlemlerin alınmadığı ve tedavinin yapılmadığı durumlarda ölüm riskiyle karşılaşılabilir.

Aflatoksin, bağışıklık sisteminin çalışma düzenini de etkiler. Hastalıklara karşı direnç düşer ve kişinin enfeksiyonlara yakalanma riski artar. Aynı zamanda toksinler, DNA ve RNA’nın da kimyasal yapısını olumsuz yönde etkileyebilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş