Belçika, hâlâ mazot kullanımının yaygın olduğu bir ülke. Her altı haneden biri evini mazotla ısıtıyor. Ancak mazot, en kirletici fosil yakıtlar arasında yer alıyor ve sera gazı emisyonlarının yüzde 40’ı mazot kullanımından kaynaklanıyor. Bu nedenle, mazotun aşamalı olarak kullanım dışı bırakılmasına yönelik bir plan izliyor.

Brüksel ve Valonya daha katı ve hızlı bir yasaklama sürecine girerken, Flandre daha esnek bir geçiş süreci uyguluyor. Ancak uzun vadede, ülkenin fosil yakıtlardan tamamen kurtulması ve daha çevre dostu enerji çözümlerine yönelmesi hedefleniyor.

Flaman Bölgesinde mazotlu kazanlar ne zaman yasaklanacak?
Flaman Bölgesinde 1 Ocak 2022’den bu yana yeni mazotlu kazanların kurulumu yasaklanmış durumda. Ancak bir gaz bağlantısı mümkün değilse, mevcut mazotlu kazanı değiştirmek hâlâ mümkün. Bu gibi durumlarda alternatif enerji kaynaklarına örneğin propan gazına yönelmek veya bir ısı pompası kullanmak geçiş yapmak, iyi bir seçenek olabilir. Flaman Bölgesinde 2035 yılına kadar mazotlu kazanların satışına tamamen son verilecek.

Brüksel ve Valonya daha katı adımlar atıyor
Brüksel ise mazotlu kazanların kullanımını daha hızlı bir şekilde sınırlıyor. 1 Haziran 2025’ten itibaren Brüksel’de mazotlu kazanların satışı yasaklanacak. Şu anda Brüksel’deki hanelerin yüzde 10 ila yüzde 14’ü evlerini mazotla ısıtıyor.

Valonya ise çok daha sıkı kurallar uyguluyor. Valonya’da evlerin yüzde 50’si hâlâ mazotla ısınıyor, bu da aşamalı kaldırma sürecinin daha dikkatli yürütülmesini gerektiriyor. 1 Mart 2025’ten itibaren Valonya’da yeni binalarda mazotlu kazan kurulumu yasaklanacak. Mevcut kazanlar ise 1 Ocak 2026’ya kadar değiştirilebilecek. Ancak Flandre’nin sunduğu gaz bağlantısı olmayan bölgelerde mazot kullanımına izin veren istisna Valonya’da geçerli değil.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Turkse Rangers'dan gol şovu! Rakibi Eksel’e karşı 7-0'lık galibiyet Turkse Rangers'dan gol şovu! Rakibi Eksel’e karşı 7-0'lık galibiyet

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi