Bitki temelli bir diyet yapanlar için en önemli sorun protein’in nasıl alınacağı olur. İlk akla gelen protein kaynakları arasında et, tavuk, balık ve süt ürünleri gelse de bazı sebzeler vücudun protein ihtiyacını karşılaya bilir. Özelikle vejetaryen veya vegan beslenen kişiler ile bitki bazlı diyet yapanların bu sebzeleri ve bakliyatları mutlaka öğünlerine eklemesi gerekir.

İşte protein deposu sebze ve bakliyatlar…

Kan grubu, kişinin erken felç riskini etkiliyor Kan grubu, kişinin erken felç riskini etkiliyor

Baklagiller 
Bezelye, mercimek ve fasulye gibi baklagiller, yüksek protein içeriğiyle öne çıkan besinlerdir. Bu bitkiler, zengin vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra önemli miktarda bitkisel protein sağlar. Örneğin, pişmiş bezelye 100 gramında yaklaşık beş gram protein sunarken, soya fasulyesi bu miktarı dokuz grama kadar çıkarabilir. Nohut ise 12 gram proteinle öne çıkarak, salatalar, çorbalar veya güveçler için mükemmel bir tercih haline gelir.

Lahana ve Ispanak 
Karalahana ve ıspanak, protein açısından zengin sebzeler arasında yer alır. Karalahana, 100 gramında yaklaşık dört gram protein içerirken, aynı zamanda C vitamini ve demir açısından da zengindir. Ispanak ise 100 gramında yaklaşık üç gram protein sağlamanın yanı sıra antioksidan bakımından da dikkat çeker. Bu sebzeler, smoothie'lere, sote yemeklere veya garnitürlere kolayca eklenebilir.

Brokoli ve Brüksel Lahanası 
Brokoli ve Brüksel lahanası, diğer birçok sebzeden daha fazla protein içeriği sunar. Brokoli, her 100 gramında üç gram protein ile lahana ailesinin en iyi temsilcilerinden biridir. Brüksel lahanası ise dört gram protein ve yüksek lif içeriğiyle dikkat çeker. Buharda pişirilmiş, kızartılmış ya da fırında kavrulmuş olarak bu sebzeler, birçok yemeğe bitkisel protein desteği sağlar.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi