Amerikan Kanser Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladığı raporlara göre, kanser vakaları özellikle genç yetişkinler arasında yükselirken, yaşlılarda bu artış sabit kaldı. İngiltere, ABD, Fransa ve Arjantin gibi 24 ülkede, 25-49 yaş aralığındaki kolon kanseri vakalarında önemli bir artış gözlendi.

BBC Future’dan David Cox’un kaleme aldığı habere göre; özellikle meme kanseri, genç kadınlar arasında yaygınlaşıyor ve bu kanser türüne yakalanma oranı yılda %1,4 artıyor.

Uluslararası tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre, ABD’de özellikle X kuşağı (1965-1980 arasında doğanlar) ile Y kuşağı (1981-1996 doğumlular) arasında 17 farklı kanser türünde düzenli bir artış kayda geçti.

Araştırmalar, kanser vakalarındaki bu artışın 1990'lı yıllardan itibaren başladığını gösteriyor. 1990-2019 yılları arasında genç yaşta kanser vakalarındaki artış %79 olarak belirlendi.

Uzmanlar, özellikle doktorların genç hastaların semptomlarını yeterince ciddiye almadığını belirtiyor.

Genç yaşta kanser vakaları genellikle genetik faktörlerle açıklansa da, son çalışmalar bu hastaların çoğunun genetik yatkınlık olmadan kansere yakalandığını gösteriyor. Ayrıca, gençlerde pankreas kanseri gibi yaşlılıkta görülen kanser türlerinin erken yaşlarda ortaya çıkması da endişe yaratıyor.

Obezite, Uyku Bozuklukları ve İşlenmiş Gıdalar: Gençlerde Kanser Artışının Nedenleri
Erken yaşta kanser vakalarının artışındaki potansiyel faktörler arasında obezite, metabolik sendrom ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alıyor.

Harvard Üniversitesi’nden Dr. Shuji Ogino’ya göre, fazla işlenmiş gıdalar ve yüksek şeker tüketimi de kanser riskini artıran unsurlar arasında. Ayrıca, uyku düzenindeki değişiklikler, gece vardiyalarında çalışmak ve melatonin hormonunun azalması kanser gelişimiyle ilişkilendiriliyor.

Bunun yanında, bağırsak sağlığı da önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Mikroplastikler, antibiyotik kullanımı ve bağırsak bakterilerinin değişimi, özellikle bağırsak kanserleri üzerinde etkili olabilir. Bilim insanları, bu eğilimin ilerleyen yıllarda halk sağlığı krizi oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Dünyayı tehdit eden tehlike: Antibiyotik direnci 2050'ye kadar 39 milyon can alabilir Dünyayı tehdit eden tehlike: Antibiyotik direnci 2050'ye kadar 39 milyon can alabilir

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi