Michigan Üniversitesi halk sağlığı bilimcileri tarafından yapılan yeni bir araştırma, sigarayı bırakmanın 75 yaşında bile yaşam süresini uzatabileceğini gösteriyor. Araştırmada, sigarayı bırakmanın yaşam beklentisini artırmak için yapılabilecek en önemli adım olduğu vurgulanıyor, bu da sigara içenler için önemli bir motivasyon kaynağı olabilir.

Yaklaşık 13 bin orta yaşlı erkek üzerinde yapılan çalışmada, günde 30 veya daha fazla sigara içenlerin, sonraki 25 yıl içinde yüzde 21 daha fazla ölüm riski taşıdığı belirlendi. Ancak, sigarayı bırakmanın her yaşta kısa vadeli sağlık yararları sağladığı da biliniyor.

Araştırma, 35 ile 75 yaşları arasında sigarayı bırakanların yaşam sürelerini önemli ölçüde uzattığını ortaya koyuyor. Halk sağlığı verilerine dayanan hesaplamalar, sigara içmenin kaybettirdiği ve çeşitli yaşlarda sigarayı bırakmanın kazandırdığı yılları gösteriyor.

Örneğin, 35 yaşında sigara içmeye devam eden birinin yaşam süresinde ortalama 9 yıl kaybedeceği tahmin ediliyor, ancak aynı yaşta sigarayı bırakanların, hiç sigara içmemiş biriyle neredeyse aynı yaşam süresine sahip olduğu görülüyor.

Daha ileri yaşlarda bile sigarayı bırakmanın faydaları dikkat çekiyor. 75 yaşında sigara içenlerin yaşam süresinin ortalama 4.4 yıl kısalacağı öngörülüyor. Ancak, 65 ve 75 yaşlarında sigarayı bırakanların bir yıl daha fazla yaşam süresi kazanma olasılığı sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 14 olarak hesaplanıyor.

Araştırma, yaşlılıkta bile sigarayı bırakmanın yaşam süresini uzatabileceğini ve doktorların sigara içen hastalarını bu konuda motive etmeleri gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: Sciencealert
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Bitki bazlı diyetle protein almanın yolları: Hangi sebzeler protein deposu? Bitki bazlı diyetle protein almanın yolları: Hangi sebzeler protein deposu?

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi