Hollanda’da bazı okullara iki gün üst üste tehdit mesajları gönderildi, güvenlik önlemleri artırıldı Hollanda’da bazı okullara iki gün üst üste tehdit mesajları gönderildi, güvenlik önlemleri artırıldı

Geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen geçici hükümet Konut Bakanı Hugo de Jonge’nın özel sektördeki kiralık konutlara yönelik tasarısı, Senato’da da destek buldu. Senatoda aralarında PVV, sol partiler, CDA ve CU’nun da bulunduğu partiler tasarıyı destekleyeceğini açıkladı. Yasa, serbest sektörde aşırı kiraların sınırlandırılmasını amaçlıyor.

De Jonge, bu yasa ile konutlarının kalitesi nedeniyle şu anda fazla kira ödeyen kiracıları korumak istiyor. Yasa kabul edilirse, orta segmentteki ev sahipleri kira fiyatlarını rastgele belirleyemeyecek. Özel sektördeki her ev için, sosyal sektörde şu anda geçerli olan puan sistemi uygulanacak ve bu sayede bir maksimum kira bedeli belirlenecek.

VVD ve BBB yasaya karşı çıkan partiler arasında yer aldı. Bu partiler, kiralamanın artık karlı olmayacağından ve birçok ev sahibinin mülklerini satacağından endişe ediyor.

Yasanın özeti:
- Sosyal sektörde, uygulanacak bir puan sistemi ile ev sahibinin maksimum ne kadar kira isteyebileceği belirlenecek. Bu sektörde kirası 880 euroya kadar olan (142 puan) konutlar yer alıyor.
- Bir konutun puanı, büyüklüğü ve enerji etiketi gibi faktörlere bağlı olacak.
- Bu yasa, puan sistemini 186 puana kadar çıkartıyor. Bu nedenle serbest sektörde kirası yaklaşık 1.100 euroya kadar olan konutlarda düzenlemeye tabi tutulacak.
- Puanı 186’yı geçen konutlar için ev sahipleri istedikleri kira miktarını talep edebilecek.
- Yeni puan sistemi sadece yeni kiracılar için geçerli olacak.

Bakanlık, mevcut kiralık konut sayısını izleyecek
PVV de dahil olmak üzere çeşitli partiler, bakanın yasanın konut piyasası üzerindeki etkilerini yakından izlemeye devam etmesini istedi. Bu nedenle bakanlık, her üç ayda bir mevcut kiralık konut sayısını izleyecek.

Yeni kiracılar için geçerli olacak
Senato, yasa üzerinde gelecek hafta oy kullanacak. Eğer kabul edilirse, yasa 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Ancak bu, 1 Temmuz'da birçok kira fiyatının aniden düşeceği anlamına gelmiyor. Maksimum fiyat, bir eve yeni bir kiracı geldiğinde geçerli olacak.

Dikkat çekici olan, yasanın muhtemelen yeni konut bakanı Mona Keijzer (BBB) tarafından uygulanacak olması. Keijzer, Tweede Kamer'daki yasa görüşmeleri sırasında bu tasarıya oldukça eleştirel yaklaşmıştı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş