HOLLANDA

Cumhuriyet Bayramı'nın 101. yıl dönümü ve Göç'ün 60. yılı, Wassenaar'da coşkuyla kutlandı

Cumhuriyet Bayramının 101. yıl dönümü ve Hollanda’ya göçün 60. yılı Wassenaar’da düzenlenen coşkulu resepsiyonla kutlandı.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği'nin ev sahipliğinde Wassenaar'da bulunan tarihi Kasteel de Wittenburg’da düzenlenen resepsiyona, diplomatlar, askeri yetkililer, sivil toplum temsilcileri ve Hollanda’daki Türk toplumundan seçkin davetliler katıldı. Cumhuriyet değerlerinin , Kasteel de Wittenburg'da Coşkuyla Kutlandı

Katılımcılar ve Diplomatik Heyet


Etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçisi Sayın Selçuk Ünal ev sahipliği yaparken, Hollanda’daki Türk toplumunun farklı kesimlerinden çok sayıda davetli katıldı. NATO Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nda görev yapan Türk askerleri, Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, ve Deventer Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz ,Hollanda Temsilciler meclisindeki  Türk kökenli vekillerden Doğukan Ergin ,Songül Mutluer,Stephan van Baarle, Rijswijk Türk kadın Belediye Başkanı Huri Şahin ,Amersfoort Fahri Konsolos Titus Kramer ve diğer önemli diplomat temsilcileri de resepsiyonda hazır bulundu. Ayrıca, Büyükelçilik çalışanları, STK yöneticileri ve Hollanda'da yaşayan Türk toplumundan seçkin isimler etkinliğe katılarak, bu anlamlı günde birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Lahey Büyükelçiliği Katibi Can Perincek, resepsiyonun sunumunu gerçekleştirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ve özgürlüğünü simgeleyen İstiklal Marşı ve ardından Hollanda Marşı'nın coşkuyla okunmasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü ve Türk diasporasına yönelik video mesajı katılımcılara dev ekranlardan sunulmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, Cumhuriyet değerlerine vurgu yaparak, Türk milletinin dayanışma ve beraberlik içinde güçlenmeye devam edeceğini ifade etmiştir.

Büyükelçi Selçuk Ünal'ın Konuşması

Büyükelçi Selçuk Ünal, konuşmasında Türkiye ve Hollanda arasındaki güçlü ilişkilerden ve Hollanda’daki Türk toplumunun öneminden bahsetti. Göçün 60. yılında, Türk toplumunun Hollanda’da kaydettiği başarılar, toplumsal entegrasyon ve katkılar hakkında konuşan Ünal, Türkiye’nin güçlü ve dinamik yapısının yurt dışında da sürdüğünü vurguladı. Aynı zamanda, diasporadaki Türk vatandaşlarının kültürel bağlarını koruma ve gelecek nesillere aktarma konusunda önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Büyükelçi Ünal konuşmasına şöyle devam etti;
Hollanda Türk Toplumunun Kıymetli Üyeleri, Değerli Vatandaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yıldönümünü kutladığımız resmi kabulümüze hoş geldiniz.

1923’de kuruluşundan bu yana Türkiye Cumhuriyeti büyük işler başarmıştır. Gelecekte daha büyük işler yapacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın “Türkiye Yüzyılı” olarak tanımladığı önümüzdeki dönemde, Cumhuriyetimizin kurucularının bıraktığı aynı iradeyle ülkemizi en ileri noktalara taşıma azmindeyiz. Bu nedenle, 23 Ekim’de TUSAŞ tesislerine yapılan terör saldırısı gibi eylemlerin bizi bu hedeften alıkoyması mümkün değildir. Şehitlerimizin mesai arkadaşlarının “İnadına daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz” sözleri hepimize örnek olmalıdır. Milli Savunma Bakanlığımızca hazırlanan ve birazdan izleyeceğimiz filmi de şehitlerimize ve oradaki mesai arkadaşlarıma ithaf ediyoruz.

Bu yıl aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı arasında 16 Ağustos 1924’de imzalanan Dostluk Antlaşması’nın 100. yıldönümünü de kutluyoruz. Antlaşma imzaladığımız ilk dostlarımızdan biri, I. Dünya Savaşı’nda tarafsız kalmış olan Hollanda olmuştur. Esasen Hollanda ile tarihi dostluğumuz yaklaşık 500 yıla dayanmaktadır. Türkiye ile Hollanda bu derin köklere sahip ilişkilerini yüz yıllardır barış içerisinde sürdürmüştür. Birbiriyle hiç savaşmamıştır. Bu yıl aynı zamanda Türkiye-Hollanda İşgücü Anlaşması’nın imzalanmasının 60. yılını idrak ediyoruz. Bu yıl içinde her iki yıldönümünü de birçok etkinlik ile kutladık, kutluyoruz.

13 milyar Avro’yu aşan ticaret hacmimiz ve iki ülkenin küresel sorunlarda işbirliği sayesinde ilişkilerimiz olumlu bir zeminde ilerlemektedir. Bu yıl karşılıklı ziyarette bulunan birçok heyete ilaveten, Başbakan Sayın Rutte Türkiye’ye gitmiş, 10. Wittenburg Konferansı için Dışişleri Bakanımız Sayın Hakan Fidan ilk kez Lahey’i ziyaret etmiştir.

Bu yıl ayrıca, yurt dışında uzun bir aradan sonra açılan ilk ve bu yılki tek Fahri Başkonsolosluğumuz Amersfoort’ta göreve başladı. Fahri Başkonsolosumuz Sayın Titus Kramer de bu gece aramızda. Büyükelçiliğimiz Hazine ve Maliye Müşavirliği yeniden açıldı. Keza II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940’da mecburen kapatılan ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana buradaki en eski ticari temsilciliğimiz olan Amsterdam Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğimiz de tekrar açıldı.

Sponsorlukları için Türk Hava Yolları, Credit Europe Bankası, Edelstaal Group, Laila Den Haag ve Bereket Baklava ile Konut ekibimize, hazırlıklarımızda çalışan tüm Büyükelçilik personelimize teşekkür ediyorum.

İstiklal Harbi’nin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, vatanımızın kuruluşunda savaşmış tüm ecdadımızı saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Çocuklarımız ve torunlarımız onların sayesinde nice yüzyıllar böyle kutlamalar yapacaktır.

Başkonsoloslarımız, Büyükelçilikteki tüm mesai arkadaşlarım ve ailelerimizle birlikte hepinizi saygıyla selamlıyoruz.

Sayın Büyükelçi Ünal, davette bulunan yabancı diplomatlara ve Hollandalı politikacılara İngilizce olarak yaptığı konuşmanın Türkçe çevirisi şu şekildedir:

Sayın Eerste Kamer Başkanı, Değerli Hollanda Parlamentosu Üyeleri, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı, Saygıdeğer Büyükelçiler, Hollandalı Dostlarımız, Türk İş Dünyasının ve Hollanda-Türk Topluluğunun Temsilcileri, Dames en heren, welkom!

Cumhuriyetimizin 101. yıl dönümünü kutlamak için sizleri burada ağırlamak büyük bir onurdur. Katılımınız için teşekkür ederim.

Cumhuriyetimiz Cumhuriyetimiz  , Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının öncülüğünde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı'nın ardından 1923 yılında kuruldu. O zamandan bu yana uzun bir yol katettik. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, önümüzdeki dönemi "Türkiye Yüzyılı" olarak ilan etti; bu dönemde ülkemizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz.

Bildiğiniz gibi bu yıl aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı arasındaki Dostluk Antlaşması'nın 100. yıl dönümünü de kutluyoruz. Hollanda, yeni Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk yedi ülkeden biriydi. Bunun bir tesadüf olmadığına inanıyorum; zira ilişkilerimiz yaklaşık 500 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye ve Hollanda, tarih boyunca birbirine savaş açmamış ve yüzyıllardır köklü ilişkilerini barış içinde sürdürmüştür. Bu yüzlerce yıl, ulusların tarihine kıyasla uzun bir zaman değildir. Aslında, bu bir okyanusta damladır. Ancak sonunda, bizleri birbirimize bağlayan tarihtir. Türk-Hollanda dostluğu genç gibi görünse de yüzyılların gücüne sahiptir.

İlişkilerimiz her zaman özel olmuştur. Avrupa Konseyi'ni kurduk, güçlü NATO müttefikleri olduk, BM barış misyonlarında ve AGİT, OECD ve OPCW gibi diğer kuruluşlarda birlikte çalıştık. Küresel zorluklarla mücadele konusundaki kararlılığımızda biriz. Çeşitli ikili diyalog mekanizmalarımız var ve bunlardan biri olan Wittenburg Konferansı, 2008 yılında burada bu kalede başlatıldı. Başbakan Rutte'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaret gibi birçok ziyaret arasında Dışişleri Bakanımız Sayın Hakan Fidan, 10. Wittenburg Konferansı'na eş başkanlık etmek üzere Nisan ayında Lahey'e ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Bugün 13 milyar Euro’yu aşan artan bir ticaret hacmine sahibiz. Hollanda, Türkiye'deki en büyük yatırımcı konumundadır. Benzer şekilde, Türk yatırımları, son iki yıldır yurt dışında Türk doğrudan yabancı yatırımlarında en üst sıralarda yer almaktadır. Türkiye-Hollanda İşgücü Anlaşması’nın 1964 yılında imzalanmasından bu yana, yaklaşık yarım milyon kişilik Hollanda-Türk topluluğu Hollanda'ya büyük katkılarda bulunmuştur. Bu nedenle, bu yıl İşgücü Anlaşması’nın imzalanmasının 60. yıl dönümünü de kutluyoruz.

Bu yıl Amersfoort’ta yeni Fahri Başkonsolosluğumuzu açtık – çok uzun bir süre sonra açılan ilk ve tek Fahri Başkonsolosluk oldu. Yeni Fahri Başkonsolosumuz Sayın Titus Kramer bugün aramızda. Büyükelçiliğimizde Hazine Ofisimizi yeniden açtık. İkinci Dünya Savaşı sırasında askıya almak zorunda kaldığımız Amsterdam'daki Ticaret Ataşeliğimizi de yeniden açtık.

Konuşmamı bitirmeden önce, 23 Ekim'de bir Türk fabrikasına yapılan alçak terör saldırısına dair çok hızlı taziye ve dayanışma mesajları ileten Başbakan Sayın Dick Schoof’a ve Dışişleri Bakanı Sayın Caspar Veldkamp’a ve birçok Hollandalı dost ve meslektaşımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu tür saldırılardan ancak daha güçlü kalkarız.

Welkom en bedankt dat je bij ons bent!
Teşekkür ederim.

Göçün 60.yılına özel anılar
Resepsiyon resmi programının sonunda katılımcılar, sunulan Türk mutfağının eşsiz lezzetleriyle keyifli anlar yaşadı. Hollanda'nın çeşitli şehirlerinden gelen Türkler, resepsiyonda bir araya gelerek anılarını paylaştı, dayanışma ve birlik duygularını pekiştirdi. Göçün 60. yılına özel anılar, etkinlikte sıklıkla gündeme geldi ve Türkiye-Hollanda ilişkilerinin geleceğine yönelik umut verici bir atmosfer oluştu.

Cumhuriyet Bayramı ve göçün 60. yılı kapsamında düzenlenen bu resepsiyon, Hollanda’daki Türk toplumunun dayanışmasını ve Türkiye ile olan bağlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.