Önümüzdeki günlerde hükümetin erken emeklilik düzenlemesine karşı onlarca grev olacağı açıklandı. Greve gideceklerin arasında Hollanda Demiryolları, metal ve liman işçilerinin yanı sıra polisler de yer alacak.

Her eylem farklı ölçüde etki yaratacak. Toplu taşıma ile seyahat edenler çarşamba günü dikkatli olmalı. NS (Hollanda Demiryolları) personeli 11 Eylül çarşamba sabahı 04.00 ile 08.00 saatleri arasında iş bırakma eylemi yapmayı planlıyor.

Bir NS sözcüsü, seferlerin ne ölçüde etkileneceğini henüz söyleyemiyor, ancak demiryolu trafiğinde büyük aksaklıklar bekleniyor. FNV sendikası, çarşamba sabahı hiçbir trenin hareket etmeyeceğini düşünüyor.

Bölgesel toplu taşıma ile seyahat edenler de bu eylemlerden etkilenecek. Çarşamba sabahı ülke genelinde bölgesel otobüsler için grev planlanıyor. Salı günü saat 04.00 ile 08.00 arasında Amsterdam, Rotterdam ve Den Haag’daki bölgesel toplu taşıma çalışanları iş bırakacak.

Geçen hafta Feyenoord ve Ajax arasında oynanan maç, polisin greve gitmesi sonucu oynamamıştı. Polis gelecek hafta pazar günü oynanacak Ajax ve FC Utrecht maçında da greve gidecek. Maçın oynanıp oynanmayacağı henüz belli değil.

Extinction Rebellion’ın pazar günü Arnhem'den Den Haag’a doğru başlatacağı 8 eylülden itibaren birkaç günlük protesto yürüyüşünde polis sadece güvenlik için gereken en asgari önlemleri alacak. 14 Eylül'de, Den Haag'daki A12 otoyolundaki final protestosu sırasında belediye başkanı talep etse bile polis müdahale etmeyecek. 

BM Life üçüncü kez Hatay'da can suyu olacak BM Life üçüncü kez Hatay'da can suyu olacak

Liman işçileri cumartesi akşamı dört saat boyunca iş bırakacak. Sağlık çalışanlarının da grev sırasında bir eylem yapması bekleniyor.

Neden greve gidiliyor?
Metal işçileri, otobüs şoförleri, makinistler ve kondüktörler ağır iş kategorisinde sayılıyor; inşaat işçileri, polisler, liman çalışanları, sağlık çalışanları ve temizlikçiler de aynı şekilde. Bu işçiler fiziksel veya zihinsel olarak zorlayıcı işler yapıyorlar ve bu nedenle 67 yaşındaki emeklilik yaşına kadar çalışmaları sağlıklı veya mümkün değil.

Bu nedenle 2021'den itibaren bu işçilere erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Erken emeklilik için yapılan ödemelerden işverenler vergi ödemek zorunda değil. Bu düzenleme yaklaşık üç yüz toplu iş sözleşmesine dahil edildi. Ancak bu düzenleme 2025 sonunda kaldırılıyor. Gelecekte erken emekliliğin nasıl olacağı ve hangi mesleklerin ‘ağır iş’ kategorisinde yer alacağı ise henüz bilinmiyor.

Bu nedenle sendikalar, erken emeklilik hakkındaki eleştirilerini dile getiriyor. Ağır iş yapan birçok kişinin bu düzenlemeden vazgeçtiğini çünkü maddi olarak çok fazla kayıp yaşadıklarını söylüyorlar. Erken emeklilik maaş fonundan alındığı için, emekli maaşının tamamı boyunca aylık ödeme daha düşük oluyor.

Sendikalar, ayrıca bu konuda kalıcı bir düzenleme istiyor, böylece genç çalışanlar 60 yaşlarına geldiklerinde neyle karşılaşacaklarını şimdiden bilmiş olacaklar.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi