Hollanda’da geleneksel olarak Eylül ayının ikinci haftası Salı günü, yani bugün düzenlenen Prinsjesdag’da önümüzdeki yıl için hükümet bütçesinin nasıl şekil alacağı açıklanıyor. Bütçe teklifi şimdiden birçok medya kuruluşunda sızdırıldı. 

Peki önümüzdeki yıl bütçeden nerelere para aktarılıyor ve hangi alanlarda tasarruf yapılıyor? İşte vatandaşın cebine dokunacak o değişiklikler…

Alım gücünde küçük artış 
Alım gücü tabloları karışık bir görüntü sergiliyor. Ortalama bir çalışanın alım gücü, gelecek yıl yüzde 0,7'lik bir artış yaşayacak. Ancak en düşük gelir grubundakiler, asgari ücret veya biraz daha fazlasını kazananlar için bu artış sadece yüzde 0,5 olacak. Bunun hemen üzerindeki gelir grubundakilerin ise yüzde 1,1 artacak.

Sağlık sigortası primi artıyor
Sağlık sigortası primi gelecek yıl yine artacak. Tasarlanan 2025 bütçesine göre aylık prim miktarı 10 euroya kadar artabilir. Hükümet, şu anda ortalama 150 euroya yakın olan aylık prim miktarının gelecek yıl neredeyse 160 euroya kadar çıkabileceğini belirtiyor. Başka bir değişle bu yıl yıllık 1792 euro prim ödeyecek bir kişinin gelecek yıl ödeyeceği miktar 1900 euroya kadar çıkabilir.

Sosyal yardımlar artıyor
Hükümet, sosyal yardımları yaklaşık yüzde 1 oranında artırmayı seçti. Merkezi Planlama Bürosu (CPB) ise bu artışı yüzde 2,1 olarak öngörmüştü. Bir hükümet yetkilisi basına yaptığı açıklamada “Sonuçta biz çalışmayı ödüllendiren bir kabineyiz," ifadesini kullandı.

Düşük gelirli aileler için enerji desteği
Enerji faturalarını ödemekte zorlanan haneler için önümüzdeki yıllarda da enerji yardım fonunun devam ettirilmesine karar verildi. Buna göre 2025 ve 2026 yıllarında bu fonlara para aktarılacak. Bu yılki fondan, 110 binden fazla hane enerji faturalarını hafifletmek amacıyla yardım aldı.

Çocuğa bağlı Bütçe yardımı artıyor
Çocuklu ailelere devlet tarafından sağlanan mali yardım, artırılıyor. Bu yardım, çocuk bakım ve yetiştirme masraflarını karşılamaya yardımcı oluyor. Düşük gelirli ailelere ek destek sağlamak amacıyla verilen bu yardımın miktarının artırılacağı belirtiliyor, ancak tam rakamlar henüz net değil.

Hollanda’da UWV 3 bin kişiye 1000 euroya kadar geri ödeme yapacak Hollanda’da UWV 3 bin kişiye 1000 euroya kadar geri ödeme yapacak

Yeni vergi dilimi 
Hükümet, gelir vergisi için yeni bir vergi dilimi getirecek, bu sayede insanlar gelirlerinin ilk kısmı üzerinden daha az vergi ödeyecek. Ancak bu dilimin hangi gelir aralığını kapsayacağı ve uygulanacak vergi oranı henüz belli değil. 

Şu anda, emeklilik yaşına gelmemiş kişiler için iki vergi dilimi uygulanıyor. İlk dilim 75.518 euroya kadar olan bölümü kapsıyor ve bu gelir üzerinden yüzde 36,97 oranında vergi alınıyor. 75.518 euronun üzerindeki gelirlere ise yüzde 49,5 oranında vergi uygulanıyor.

Çocuklar için ücretsiz okul yemekleri
Hükümet, gelecek yıllarda da çocuklar için ücretsiz okul yemeklerine bütçe ayırmaya devam edecek. Bu uygulama, önceki hükümet tarafından başlatılmıştı, yeni koalisyon başlangıçta bu uygulamayı sonlandırmayı düşünüyordu. Ancak yapılan görüşmelerde bu uygulama için kaynak ayrıldı. 

Polis ve Savunma Bakanlığı'na daha fazla bütçe
Polis, gelecek yıl 280 milyon euro ek bütçe alacak. Bu para, organize suçlarla mücadele, siber suçlarla savaşma, polis çalışmalarını kolaylaştıracak teknikler ve güvenlik görevlileri (örn. boa'lar) için kullanılacak.
Ekonominin büyümesi sayesinde, Savunma Bakanlığı da gelecek yıl 750 milyon euro ek bütçe alacak. Bu miktar, sonraki yıllarda 500 milyon eurodan fazla artış gösterecek.

Erken emeklilik için yeni düzenleme
Erken emeklilik için yeni bir düzenleme getirilmesi planlanıyor. Ağır işlerde çalışanların daha erken emekli olabilmesini sağlayan mevcut vergi muafiyeti, gelecek yılın sonunda sona erecek. Çeşitli sektörlerde bu konuda ciddi adımlar atılıyor ve protestolar yapılıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi