HOLLANDA

Hollanda'da 'Mavi dil' hastalığı endişesi artıyor

Hollanda'da çiftlik hayvanlarında görülen mavi dil hastalığı vakaları artmaya başladı. Aşılanmış koyunların dahi ölebiliyor.

Abone Ol

Hollanda Gıda ve Tüketici Ürünleri Güvenliği Kurumu (NVWA) verilerine göre, özellikle ülkenin doğu ve güneydoğusunda, inek, keçi ve koyunlar için ölümcül olabilen mavi dil virüsü bir hafta içinde 93'ten 503'e yükseldi. Nisan ayının sonundan bu yana koyunları virüsten korumak için üç aşı mevcuttu, ancak aşılanmış koyunlar bile mavi dil virüsüne yakalanarak ölebiliyor.

Veteriner Rianne van Helden, “Aşılamaya rağmen enfeksiyon sayısı çok yüksek. Hayvancılıkla uğraşan çiftçiler boşuna aşı yaptıklarını düşünüyorlar, virüsün yayılması ve aşının etkinliği konusunda oldukça endişeliyim” dedi.

Enfekte tatarcıklar
Mavi dil virüsü enfekte tatarcıklar (küçük sivrisinekler) tarafından bulaştırılır ve çoğunlukla koyunları etkiler. Hastalık belirtileri yüksek ateş, şişlik ve mavi dildir. 

Mavi dil virüsü yaklaşık 15 yıl aradan sonra geçen kış Hollanda'da yeniden ortaya çıkmış ve on binlerce koyun, inek ve keçinin ölümüne yol açmıştı. Hasta her dört hayvandan yaklaşık üçü virüse yenik düşmüştü. Virüs insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmuyor.

Kaynak: Ahmet Korkmaz – aydınlık.com.tr
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.