HOLLANDA

Hollanda’da meclis çoğunluğu kralın gelir vergisi ödemesini istiyor

Abone Ol

Denk Partisinin Meclise sunduğu kraliyet ailesi üyelerinin gelir vergisine tabi tutulmasına yönelik kanun değişikliği teklifi, Meclis tarafından kabul edildi. Meclisteki partilerin büyük çoğunluğu bu öneriye destek veriyor.

Meclis geçtiğimiz hafta Kraliyet ailesinin bütçesini gündemine aldı. Görüşme sırasında yaşanan tartışmalı ortamda Başbakan Mark Rutte, önergeye karşı tavsiyede bulundu. Buna rağmen bugün Denk partisinin sunduğu kanun değişikliği teklifi şimdiden, Demokratlar 66 (D66), Özgürlük için Partisi (PVV), İşçi Partisi (PvdA), Yeşil Sol (GroenLinks), Sosyalist Parti (SP), Demokrasi Formu (FvD), Volt, BIJ1 partileri ve Van Haga grubunun desteğini aldı.

Hollanda’da mevcut anayasanın 40. maddesi uyarınca Kral Willem-Alexander, Kraliçe Máxima, Prenses Amalia ve Prenses Beatrix, gelir vergisinden muaf tutuluyor. Denk Partisinin sunduğu teklifde ise bu maddenin değiştirilmesi ve kraliyet ailesinin de Hollanda'da yaşayan diğer vatandaşlar gibi gelir vergisine tabi olmasının sağlanması gerektiği belirtiliyor.

Anayasada bir maddenin değiştirilebilmesi için önce Temsilciler Meclisi’nde oylanarak kabul edilmesi daha sonra da Senato’da aynı teklifin yeniden görüşülerek karara bağlanması gerekiyor. Ancak bu uzun soluklu bir süreç çünkü her iki mecliste de teklif, arada başka oylamalar olmak üzere iki kere oylanmak zorunda. Kanun değişikliğinin yürürlüğe girebilmesi için ayrıca ikinci oylamada değişiklik teklifi lehine üçte ikilik bir çoğunluk sağlanması gerekmekte.

Denk Partisinin teklifine destek veren partilerin çoğu Hayvanlar için Partisi'nin (PvdD) “Kral harçlığındaki artıştan vazgeçerse, kraliyetin cazibesini gösterecekti.” açıklamasıyla sunduğu teklife de destek vermişti.

Kral Willem Alexander'a verilen ödenek 2023 yılında 276.000 euro artarak 6,4 milyon euroya çıkacak. PvdD meclis üyesi Frank Wassenberg partisinin teklifine yönelik yaptığı açıklamada Kral Willem Alexander’ın artıştan feragat edebileceğine inandığını belirtmiş, “Çünkü Hollanda'daki birçok vatandaş da yüksek enflasyon ve artan enerji maliyetleri nedeniyle finansal zorluklar yaşıyor.” demişti.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.