Hollanda'da özel sektör konut kiraları, 2023'ün ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 9,9 oranında artış gösterdi. Konut arama sitesi Pararius'un verilerine göre, kiralar metrekare olarak ortalama 18,79 euroya yükseldi. Bu, 75 metrekarelik bir ev için aylık ortalama 1409 euro anlamına geliyor. Bu artış, özellikle yeni kiracılar için geçerli.

Zaten kiracı olanlar için yıllık kira artışları belirli kurallara tabidir. Pararius, bu artışın, sınırlı arz ve güçlü talep nedeniyle Hollanda kira piyasası üzerindeki baskıyı gösterdiğini belirtti.

Amsterdam, metrekare başına 27,57 euro ile en pahalı şehir olmaya devam ediyor. 75 metrekarelik bir daire için aylık ortalama kira 2068 euro. Ancak, Amsterdam'daki kira artışı ülke genelinden daha yavaş olup, yıllık yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Utrecht'te kiralar yüzde 2,1 artarken, Rotterdam ve Lahey'de kiralar yaklaşık yüzde 8 arttı. Eindhoven ise kiraların yüzde 1,7 düştüğü tek büyük şehir oldu.

Daha uzun bir beş yıllık dönemde, Hollanda'daki kira artışlarının genel enflasyon oranından daha düşük olduğu görüldü. 2019'un ikinci çeyreğinden 2024'ün ikinci çeyreğine kadar metrekare fiyatları yüzde 15 artarken, genel enflasyon oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti.

2023'ün ikinci çeyreğinde Pararius aracılığıyla 14.673 yeni kiralık konut sunuldu, bu bir önceki yıla göre neredeyse üçte bir oranında azalma demek. Pararius, birçok özel yatırımcının boşalan kiralık konutlarını satmayı tercih ettiğini belirtti.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Hollanda'da ailesinden ayrı yaşayan öğrenciler için verilen ek ödenek sona erdi Hollanda'da ailesinden ayrı yaşayan öğrenciler için verilen ek ödenek sona erdi

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran