HOLLANDA

Hollanda’da Tip 2 diyabet ilaçları son 5 yılda yüzde 160 arttı

Abone Ol

Tip 2 diyabeti olan kişilerin ilaç masrafları da arttı. 2018 yılında 35,57 euro ödenen ilaçlar geçen yıl ortalama 93 euroya çıktı. Diyabet ilaçları temel paket kapsamında yer alıyor ancak maliyetler kişisel katkı payınızdan düşülüyor.

Fiyat artışını ölçmek için Independer, bu tip diyabet için reçetelenen 28 ilaç için eczacılara yapılan ödemelere baktı. Buna göre maliyetler, geçtiğimiz beş yıl içinde yüzde 161,7 artış gösterdi.

Tip 2 diyabet hastaları genellikle insülin enjekte etmek zorunda kalmıyor. Başlangıçta sıklıkla yaşam tarzı tavsiyeleri alıyorlar veya sadece ilaç kullanıyorlar.

Diabetesvereniging Nederland'a göre tip 2 diyabetli insanlar için ilaçlar, hastaların sayısının artması sebebiyle pahalılaştı, bu da diyabet ilaçlarına yapılan harcamaların artmasına yol açtı.

"Üretici, enflasyondan, yüksek ham madde fiyatlarından ve yüksek işçilik maliyetlerinden etkileniyor," diyen Diabetesvereniging Nederland basın sözcüsü Karen Schipper, "Ayrıca, yeni bir tür ilaç üzerinde hala bir patent olabilir, bu da onu daha pahalı hale getirir. Dolayısıyla insanlar ilaç değiştirirse, bundan dolayı daha fazla ödeme yapacaklar." dedi.

Maliyet artışının bir diğer nedeni ise iki tip diyabet ilacı, yani GLP1-agonistleri ve SGLT2 inhibitörleri, 2021 sonundan beri daha çok reçete ediliyor olması. Bu durum ortalama fiyat üzerinde büyük bir etki yarattı. İlaçların yüksek maliyeti nedeniyle, bu yaz Verantwoord Medicijngebruik Enstitüsü (IVM), bu ilaçların yalnızca doğru hedef gruplarına reçete edilmesinin önemli olduğunu duyurdu.

Hollanda'da 1,2 milyondan fazla insan diyabet hastası 
Diabetes Fonds'un rakamlarına göre, Hollanda'da 1,2 milyondan fazla insan diyabet hastası. Büyük çoğunluğu (1,1 milyon) tip 2 diyabete sahip. Tip 2 diyabette vücut hala insülin üretiyor, ancak buna uygun şekilde tepki vermiyor. Tip 1 diyabette ise vücut hiç insülin üretmiyor.

Tip 1 diyabetli hastalar için ortalama maliyetler aslında düştü. Bunun nedeni, tüm insülin türlerinin 2018 ile 2022 arasında ortalama yüzde 14,13 oranında düşmesi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.