Maastricht UMC+'da geliştirilen yeni bir tarayıcı, cilt kanserinin en yaygın türü olan bazal hücreli karsinomu 30 saniye içinde tespit edebiliyor. Bu tarayıcı, biyopsi ihtiyacını ortadan kaldırarak hastalar için daha hızlı ve verimli bir teşhis süreci sağlıyor.

Maastricht'te gelecek yıldan itibaren kullanıma başlanacak olan bu tarayıcı, mevcut OCT tarayıcının geliştirilmiş bir versiyonu. Tarayıcı, Maastricht UMC+'da onkodermatoloji profesörü Klara Mosterd ve ekibi tarafından yıllarca süren araştırmalar sonucunda geliştirildi.

Şu anda kullanılan yöntemde, şüpheli lekeler biyopsi ile inceleniyor. Dermatolog Mosterd, "Lokal anestezi yapılıyor ve 3 milimetrelik bir parça alınarak laboratuvarda inceleniyor. Bu da hastaların bir veya iki hafta sonuç beklemesi anlamına geliyor," şeklinde açıkladı.

Bu tarayıcı sayesinde, hastalar artık biyopsi sonuçlarını beklemek zorunda kalmayacak ve tek bir randevuda kişide cilt kanseri olup olmadığı teşhisi yapılabilecek.

Hollanda’da hanelere kötü haber: Enerji faturaları %11 artacak Hollanda’da hanelere kötü haber: Enerji faturaları %11 artacak

Yeni yöntem şu an için sadece bazal hücreli karsinom için geçerli ve diğer cilt kanseri türleri için yeterince güvenilir değil.

Tüm Hollanda'da kullanılabilir 
Maastricht UMC+’dan, Klara Mosterd, bu yöntemin Hollanda'daki tüm hastalar için kullanılabilir hale gelmesi için belirli bir bütçe aldı. Gelecek yıldan itibaren Maastricht UMC+'da kullanılmaya başlayacak olan tarayıcının daha sonra yavaş yavaş tüm ülkeye yayılacağı tahmin ediliyor.

Bazal Hücreli Karsinom nedir?
Bazal hücreli karsinom, bir cilt kanseri  türüdür. BHK olarak kısaltılır. Deride bulunan eski hücrelerin ölmesiyle onların yerine yenilerini üreten, bazal hücre olarak adlandırılan hücre tipinde başlar.

BHKfarklı şekillerde olabilmekle birlikte sıklıkla ciltte hafif şeffaf bir yumru olarak belirir. Baş ve boyun gibi güneşe maruz kalan alanlarda daha sık görülür.

Bazal hücreli kar sinomların birçoğuna uzun süreli ultraviole (UV) ışın maruziyetinin sebep olduğu düşünülmektedir. Güneşten korunmak ve güneş kremi kullanmak, bazal hücreli karsinomdan korunmaya yardımcı olabilir.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş