HOLLANDA

Hollanda’da yollara bırakılan saman balyaları kazaya neden oldu

Abone Ol

Hükümetin azot emisyonunu azaltmaya yönelik kararlarını protesto için yollara bıraktığı saman balyaları ve lastikler, zincirleme kazaya sebep oldu.

Polis yetkililerinden yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyinde yer alan Friesland bölgesinde yollara bırakılan saman balyalarına çarpan araçların kaza yaptığı bildirildi.

Zincirleme kaza sebebiyle herhangi bir can kaybı ve yaralı olmadığı aktarılan açıklamada, motosikletlilere "çok tehlikeli durum" uyarısında bulunuldu.

Hollanda'da otoyolların güvenliğinden sorumlu Rijkswaterstaat'ın açıklamasında, A1 otoyolunda gerçekleşen kaza nedeniyle emniyet şeridinin trafiğe açıldığı ve otoyolda temizleme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Dün gece bir aracın da A7 otoyoluna bırakılan lastiklere çarptığı bildirildi.

Başbakan Rutte: "Eyleme son verin"
Başbakan Mark Rutte, protestolar için "kabul edilemez" ifadesini kullanırken, çiftçilerden "hayati tehlike oluşturan" eylemlerine son vermelerini istedi.

İki bakandan çiftçilere çağrı
Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanı Henk Staghouwer ve Doğa ve Azot bakanı Christianne van der Wal, çiftçilerin karayollarındaki eylemlerinin çok ileri gittiğini belirtti. Van der Wal "Dün ve bugün otoyollarda ve çevresinde başkalarını tehlikeye atan eylemler kabul edilemez" şeklinde açıklama yaptı.

Bakan Staghouwer ise "Bu küçük çiftçi grubunun" eylemlerinin "toplumda giderek daha az destek ve anlayışa" yol açacağını belirterek, aktivistleri masaya oturmaya çağırdı.

Saman balyaları ateşe verildi
Hollanda'da hükümetin azot emisyonunu azaltmaya yönelik kararlarını protesto eden çiftçiler, dün sabah saatlerinden itibaren ülkenin farklı yerlerinde otoyolları kapatma eylemi gerçekleştirmişti.

Yol kenarlarında saman balyalarını ateşe veren çiftçiler, A1, A12, A28, A30, A35 ve A50 otoyollarını kapatarak bu güzergahlarda trafiği durma noktasına getirmişti.

Bu sabah itibarıyla eylemlerine yeniden başlayan çiftçiler, hükümetten azot salımı sebebiyle besi hayvan sayısını azaltmaya yönelik kararlarını değiştirmesini talep ediyor.

Binlerce çiftliğin kapanması öngörülüyor
Hükümet, yerel mahkemelerin iklim değişikliği hedeflerinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle verdiği ihlal kararlarının ardından ülkenin çoğu bölgesinde azot emisyonunu yüzde 70, bazı bölgelerinde ise yüzde 95 azaltma hedefi koymuştu.

Maliye Bakanlığına dayandırılan verilere göre, ülkede 2030'a kadar azot emisyonunu azaltmaya yönelik hedefler nedeniyle 11 bin 200 çiftliğin kapanması, 17 bin 600 çiftliğin ise mevcut hayvan sayısını üçte birden yarıya kadar azaltması gerekiyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın