Rotterdam Emniyeti’nde gündeme gelen ırkçı, zorba ve cinsiyetçi davranışlar şehirdeki yabancı kökenli vatandaşları huzursuz etti. Konuya kayıtsız kalmayan Türkler için Danışma Kurulu (IOT) birkaç sivil toplum kuruluşu örgütleri ile birlikte harekete geçti. Adalet Bakanlığını göreve çağıran kuruluşlar sorunun bir an evvel çözülmesini talep etti.
 
Geçtiğimiz hafta patlak veren ve NRC Handelsblad gazetesinin Hollanda Polis Birliği’nin yaptırdığı bağımsız bir polis araştırmasına dayanarak verdiği bir haberde, Rotterdam Merkez'de yaklaşık 230 polisin çalıştığı ekipte uzun süredir ırkçılık, ayrımcılık, cinsel taciz, zorbalık, alkol kullanımı ve sokakta aşırı şiddet kullanımı gibi sorunlar yaşandığı belirtildi. 

Ortaya çıkan bu rapor başta Rotterdam’da yaşayan Türkler olmak üzere çeşitli etnik kökene sahip göçmen vatandaşlar arasında tedirginliğin artmasına neden oldu. Başta IOT olmak üzere farklı toplulukların sivil toplum kuruluşu örgütleri bu rahatsızlığı dile getiren ortak bir mektup hazırlayarak Adalet Bakanlığına gönderdi.

Gönderilen mektupla ilgili Sonhaber.eu’ya açıklamalarda bulunan IOT Başkanı Zeki Baran, geçen yıldan beri farklı olaylarda polis teşkilatında yaşanan olumsuzluklarla ilgili Bakanlıkla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ancak son dönemlerde yine aynı Rotterdam polisinde hem iş yerinde hem de halka karşı ayrımcılık, ırkçılık gibi vakaların olmasından duyulan rahatsızlığı ve duyulan endişeleri dile getirdiklerini belirtti.

Hollanda’da 2025 yılında emeklilerin maaşı ne kadar artacak? Hollanda’da 2025 yılında emeklilerin maaşı ne kadar artacak?

Baran, mektubu hem Faslı hem de Surinam-Antilyan örgütleri ile birlikte kaleme aldıklarını belirtirken, “Son dönemde polis teşkilatında gündeme gelen ırkçılık ve zorbalık iddiaları, geleceğimiz için büyük bir endişe kaynağı. Yetkililerin bu konuda acil adımlar atması gerekiyor” dedi.

“Polisin, şehrin sakinlerini düşman olarak görmesine son verilmeli!”
Bakanlığa gönderilen ve Rotterdam polis emniyetinin iyileştirme sözü verdiği, ancak bu iyileştirmenin ne şekilde olacağının belli olmadığının belirtildiği IOT mektubunda iki ekip şefinin "tüm iç ve dış kargaşa nedeniyle" istifa etmelerinin, gerekli değişiklikler için yeterli desteğin olup olmadığının şüpheli olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

Mektupta ayrıca “Rotterdam polis teşkilatının yapısının, Rotterdam nüfusunun yapısına uygun hale getirilmesi için güçlü önlemler alınması gerekmektedir. Bir şekilde, polis memurlarının şehrin sakinlerini düşman olarak görme durumuna son verilmelidir. Başarısız politikalara karşı açık ve net bir duruş sergilemenizi ve durumu düzeltmeye yönelik polis liderliğinin aldığı önlemleri güçlendirmenizi ve hızlandırmanızı talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş