Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika kıtasında görülen ve maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesinin ardından Avrupa'da ilk vaka görüldü. Türkiye ve Hollanda Sağlık Bakanlıkları ülkede henüz bu vakaya rastlanmadığını açıkladı. Çin ise sınır kapılarında insan ve malları kontrol etmeye başladı.

RIVM’den açıklama
Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü RIVM, Mpox'un yeni versiyonun henüz Hollanda'da tespit edilmediğini açıkladı. Ancak RIVM, bu virüsün önümüzdeki dönemde Hollanda'ya yayılabileceğini belirtti, bu konuda kesin bir tahminde bulunmanın zor olduğunu vurguladı.

Hollanda'da 2022'den bu yana 1300'den fazla kişi mpox'a yakalandı. Bu vakaların büyük çoğunluğu Mayıs-Ağustos 2022 arasında tespit edildi. Son aylarda ortaya çıkan birkaç yeni vaka, RIVM'ye göre 2b varyantı olarak doğrulandı.

Hollanda'dan sert adımlar: Süresiz sığınma hakkı kalkıyor, aile birleşimi zorlaşıyor Hollanda'dan sert adımlar: Süresiz sığınma hakkı kalkıyor, aile birleşimi zorlaşıyor

Türkiye’de vaka tespit edilmedi
Küresel olarak yapılan DSÖ alarm çağrısından sonra Türkiye Sağlık Bakanlığından da bir açıklama geldi. Bakanlık Türkiye'de hastalıkla bağlantılı herhangi bir vakanın görülmediğini ve ek önleme gerek duyulmadığını açıkladı.

Avrupa’da ilk vaka
İsveç, perşembe günü Stockholm bölgesinde clade 1b olarak adlandırılan daha tehlikeli bir virüs varyantının tespit edildiğini duyurdu. İsveç Halk Sağlığı Kurumu, söz konusu kişinin, mpox Clade I salgınının yaşandığı Afrika bölgesinde bulunduğu sırada hastalığa yakalandığını açıkladı. Bu, Afrika dışında bu virüs türünün ilk kez görüldüğü vaka oldu.

WHO, önümüzdeki günlerde Avrupa kıtasında maymun çiçeği vakalarının artmasını bekliyor.

Çin kontrollere başladı
Mpox virüsünün yeni varyantının açıklanmasının ardından sınırlarda insan ve malların kontrolüne başlayan ilk ülke Çin oldu. Çinl, yetkililer önümüzdeki 6 ay boyunca sınırlarda kontrollerin yapılacağını duyurdu. Çin, mpox'un yaygın olduğu ülkelerden gelen insanların ve hastalarla temas eden kişilerin bu durumu gümrükte bildirmelerini istedi. Ayrıca, mpox'un yaygın olduğu bölgelerden gelen malları da dezenfekte etmeyi planlıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş