Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Hollanda’da yapılan araştırmalar, çocuklara ait cinsel içerikli görüntülerin önemli bir kısmının çocukların kendileri tarafından oluşturulduğunu gösteriyor. Bu görüntülerin büyük bölümünde çocuklar 12 yaşın altında; hatta çoğu 6 ila 9 yaş arasında. Uzmanlar, aileleri bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.
Hollanda’daki Meldpunt Kinderporno birimine her yıl bildirilen yaklaşık 77 bin cinsel içerikli çocuk görüntüsünün, çocukların kendi telefonlarıyla kaydettiği içerikler olduğu tespit edildi. Bu görüntülerde çocukların çoğunlukla telefonlarını selfie modunda kullandıkları ya da aynadan kendilerini kaydettikleri görülüyor.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Özellikle 6 ila 9 yaş aralığındaki çocukların bu tür içerikler üretmesi, uzmanlar tarafından “alarm verici bir durum” olarak tanımlanıyor. Cinsel Şiddet Merkezi (CSG) Direktörü Iva Bicanic, küçük yaşta cinsel istismara uğrayan çocukların ilerleyen süreçte kendi görüntülerini paylaşmaya başladığını ve bunun ciddi psikolojik riskler taşıdığını vurguluyor.
“Bu yaş grubundaki çocukların normalde mahremiyet duygusu geliştiriyor olması gerekir. Bu davranışlar yaşlarına uygun değil,” diyen uzmanlar, bu içeriklerin internette hızla yayılabileceğini, çocukların şantaj ve tehdide açık hâle geldiğini belirtiyor.
Ayrıca araştırmacılar, erken yaşta telefon sahibi olmanın bu davranışları tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Oyunlar ve sosyal medya platformları üzerinden çocukların yabancılarla kolayca iletişime geçebildiği ve kötü niyetli kişiler tarafından yönlendirilip kandırılabileceği ifade ediliyor.
Ailelere çağrı: “Sadece okul değil, internet hayatı da konuşulmalı”
Offlimits ve CSG uzmanları, ebeveynlerin yalnızca ergenlik dönemindeki çocuklara değil, küçük yaştaki çocuklara da dijital dünyayla ilgili rehberlik sağlaması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlara göre, “Bugün okulda ne yaptın?” sorusunun yanında “Bugün internette neler yaptın, kimlerle konuştun?” gibi sorular da çocukların çevrim içi güvenliği açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların hem psikolojik hem de hukuki açıdan büyük risklerle karşı karşıya kalabileceğini vurgulayan uzmanlar, medya okuryazarlığı, dijital sınırlar ve çevrim içi güvenlik konularında çocuklara ve ailelere yönelik eğitimlerin artırılması gerektiğini söylüyor.
©Sonhaber.eu