Neuenrade ve çevresinde hizmet verecek olacak Mevlana Camii 11 Ekim Cuma günü yapılan bir törenle hizmete açıldı. Belediye Başkanı Wiesemann, caminin kente dinî ve kültürel zenginlik katacağını söyledi.

İslam Toplumu Milli Görüş Ruhr-A Bölge’sine bağlı olarak hizmet veren Neuenrade Mevlana Camii geniş bir katılımla yapılan tören sonrasında dualarla hizmete açıldı.

Cami, İslam Toplumu Milli Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün’ün kıldırdığı cuma namazı sonrasında yapılan törenle açıldı.

Mevlana Cami 03

Neuenrade Mevlana Camii’nin açılışına İslam Toplumu Millî Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün ile birlikte Neuenrade Belediye Başkanı Antonius Wiesemann, Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, Türk-İslam Kültür Merkezi Neuenrade ve Çevresi e.V. Başkanı Mehmet Demir, Avrupa Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yazıcı, Neuenrade Evanjelik Cemaati Rahibi Dieter Kuhlo-Schöneberg ve IGMG Ruhr-A Bölge Başkanı Abdullah Kodaman ile birlikte kentteki diğer siyasal partilerin temsilcileri de katıldı. Açılışta Neuenrade halkı da yerlerini aldı.

“Cami neuenrade kentine dinî ve kültürel zenginlik katacak”
Caminin açılış törenine katılan ve bir konuşma yapan Neuenrade Belediye Başkanı Antonius Wiesemann caminin inşa edildiği alanın eski halini hatırlamayanlara bazı hatırlatmalarda bulundu ve caminin bugünkü hâliyle bir kompleks şeklinde inşa edilmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Mevlana Cami 02

Başkanı Antonius Wiesemann “Bu cami kompleksinin yapılmasına destek veren kiliselerle idarecilerimize ve sivil topluma teşekkür ederken, eleştiriler sesleri de dinledik.” dediği konuşmasında caminin görüş alışverişi yapılacak ve ortak yaşamın merkezi olan bir yer olacağını bildirdi. Wiesemann konuşmasında “Belediye başkanı olarak, benim için entegrasyon çok önemlidir. Burada çocuklarımızın aynı zamanda dillerini geliştirebilme imkânı bulabilmeleri geleceğimiz için de önemlidir. Burası bir kültür merkezi olarak şehrimize dinî ve kültürel zenginlik kazandıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Neuenrade Evanjelik Cemaati Rahibi Dieter Kuhlo-Schöneberg de yaptığı selamlama konuşmasında Mevlana Camiinin kentteki dostluk ve karşılıklı anlayışın bir bir işareti olarak yerini alacağını belirtti.

TC. Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın da caminin açılışında bir konuşma yaparak İslam’ın güzelliklerini ve Peygamber efendimizin evrensel mesajını en güzel şekilde temsil eden bu gibi etkinliklerin gerçekleşmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Başkonsolos Aydın “Tıpkı bugün açılışını yaptığımız bu külliyeye adını veren Mevlana Celaleddin Rumi’nin dediği gibi, insan olma, insanca harekete etme ve hoşgörü felsefesine uygun olarak Almanya’daki Türk toplumu 60 yıldır bu anlayışla varlığını sürdürdü.” ifadeleriyle barışçıl yaşama dikkat çekti.

“Neuenrade Mevlana Camii ırkçılığa karşı ciddi bir cevap”
IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün de, külliyenin inşasında emeği ve desteği geçen herkese teşekkür etti.

Mevlana Cami 01

Bu külliyenin inşa sürecinin hem Almanya’daki tüm toplum ve hem bu ülkede yaşayan Müslümanlar için bir örnek teşkil ettiğini ifade eden Kemal Ergün, “Belediye başkanından tüm siyasi partilere diğer dinî müesseselere, caminin inşa edildiği bölgedeki komşular bu merkezin gerçekleşmesi için destek oldu.” ifadelerini kullandı.

Ergün, Neuenrade Mevlana Camiinin böylece ırkçılığa karşı ciddi bir cevap olduğunu söylediği konuşmasında, Neuenrade’de cemaat sayısının az olmasına rağmen, külliyenin kurulması ile cemaatin de artacağını ifade etti. Ergün ayrıca bu gibi, Kadın Kollarından Gençlik Kollarına ve Çocuk Kulübüne, eğitim sınıflarından konferans salonlarına kadar geniş bir müştemilata sahip olan külliyelerin açılışına da devam edecekleri müjdesini verdi.

1980’lerin sonunda kuruldu
Neuenrade Mevlana Camii geçmişi 1980’lerin sonunda tren istasyonunun arkasındaki bir mülkte ilk İslami Kültür Derneğinin kurulmasına dayanıyor.

Mevlana Camii ilk mekanına 1994’te Bahnhofstrasse 35’teki ilk binanın satın alınmasıyla kavuşmuştu. Yeni binasıyla cami bir külliye şeklinde hizmet verecek.
Kaynak: Camia Haber

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Almanya’da yaklaşık 10 milyon hanenin elektrik faturası düşecek Almanya’da yaklaşık 10 milyon hanenin elektrik faturası düşecek

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi