Silayolu.com ve Sılayolu Türk Otomobil Kulübü Derneği, Avrupalı Türklerin sıla yolunda ve sınırlarda yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir anket çalışması gerçekleştirdi.

Sılayolu Avrupa Türk Otomobil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Koç, anket çalışmasının içeriği ve amacı hakkında Silayolu.com aracılığıyla şunları söyledi: 

"Amacımız Avrupa'da yaşayan Türklerin yaşadıkları sorunları ve sıkıntıları rapor haline getirerek bunları hükümet yetkililerine sunmak. Uçak şirketlerinin yaz sezonunda uçak biletlerini fahiş fiyatlardan satması, kişi başı yaz sezonunda 700-800 avro talep etmesi özellikle kalabalık ailelerin 4-5 bin avroluk uçak bileti masraflarını karşılayamamasına sebep olmaktadır.

Anket 02

Dolayısıyla bu ailelerimiz mecburen karayolunu kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bu yıl karayolu ile sınır kapılarından 11 milyonu aşkın yolcu giriş-çıkış yaptığını hatırlatarak; karayoluna olan artan talep, yollarda trafiğin artmasına, sınır kapılarında yoğunlukların artmasına ve kazaların da artmasına sebep olmaktadır. 2024 yılı "Gurbetçi Sezonunda" yaklaşık 150 ayrı trafik kazası yaşandı. Sılayolu güzergâhında 10'dan fazla ailemizin ocaklarına ateş düştü, insanlarımızı kaybettik, ciğerlerimiz dağlandı. Artık bunlara dur demenin zamanı çoktan geldi geçti".

Koç, “insanlarımız ölmesin, uçak bilet fiyatları makûl düzeye çekilsin ki herkes uçabilsin. İnsanlarımızın o yollarda harcadıkları parayı havayoluyla gelseler ülkemizde iki mislini harcarlar. Gurbetçilerimiz her yıl ülkemize milyarlarca döviz getirisi sağlıyor. Artık hükümetimiz gurbetçilerimizin yanında olsun istiyoruz. Seçim zamanı geldiğinde bizleri hatırlıyorlar, bazı vaatlerde bulunuyorlar. Maalesef o vaatler yerine getirilmiyor.185 günlük olayı 30 güne düşürecekti hâlâ yapılmadı.” dedi.

Almanya’da 2023’te köpek vergisinden 421 milyon euro rekor gelir elde edildi Almanya’da 2023’te köpek vergisinden 421 milyon euro rekor gelir elde edildi

Anket 01

Vatandaşlarımız sınırlarda hem geliş hem de gidişte uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığına dikkat çeken Koç, “Bu süre zaman zaman sadece bir Sınır Kapısı'nda 10-15 saati buluyor. Bu sadece kendi sınırlarımızda değil, Avrupa sınırlarında da aynı şekilde saatlerce kuyruklarda beklemek zorunda kalıyorlar. Bunun yanında vatandaşlarımız sıkı aramalara ve maalesef insanlık dışı hakaretlere maruz kalıyorlar. Biz artık bu çilenin bitmesini istiyoruz. Bu sene yaptığımız bu anket çalışmasını raporlaştırıp Avrupa Birliği ve Türk yetkililere sunacağız. Yetkililerin bir an önce bu sorunlara Avrupalı Türkler olarak çözüm üretmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Anket 03

Koç son olarak, “Anket çalışmamızla birlikte Edirne'nin meşhur tanınmış siması tarihi Ciğerci Bahri Bey'in merhum sahibi Bahri Dindar'ı da andık. Bahri Bey'in ekibiyle birlite Kapıkule Sınır Kapısı'nda vatandaşlarımıza bir uğurlama ikramında bulunduk, Edirne'nin ciğerini takdim ettik. Merhum Bahri beyin ortağı ve yeni Turizm elçisi olan Uğurcan Bey ve Arslanzade Hacı Arif Bey ile birlikte orada kavala kurabiyesi ikramında bulunarak anket çalışması sonrası yolcularımızı uğurladık ve sezonu kapattık.” dedi. 
Kaynak: Silayolu.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi