Anvers (Antwerpen) Belediye Başkanı Bart De Wever N-VA (Flaman İttifak Partisi), belediyede çalışan memurların başörtüsü yasağını sonlandırmak için yeni bir çözüm önerisi sundu ve başörtüsünü de kapsayacak şekilde üniforma veya mesleki kıyafet kullanılabileceğini belirtti.

Öneri Vooruit (Sosyalist) ve Groen (Yeşiller) Partisi tarafından destek görürken, aşırı sağ eğilimli İslam karşıtı ırkçı Vlaams Belang Partisi (Flaman Çıkarları) tarafından tepki ile karşılandı. Sendikalar ise öneriyi değerlendireceklerini belirtti.

Anvers’te 2007’den bu yana memurların dini semboller ve özellikle başörtüsü takması yasak. Ancak sol partiler uzun zamandır bu yasağı kaldırmak istiyor. 13 Ekim’deki seçimlerin ardından masaya oturacak olan Vooruit ve Groen, bu konuda uzlaşmacı bir çözüm arayışında.

De Wever, düzenlenen parti liderleri tartışmasında, kamu hizmetlerinde mutlak tarafsızlığı savunduğunu belirtti. Özellikle sağlık sektöründe üniforma kullanımını destekleyen De Wever, bu üniformaların başörtüsünü de içerebileceğini söyledi, "Bu, birçok sorunu pragmatik bir şekilde çözebilir" şeklinde ifade kullandı.

Vooruit ve Groen’dan destek
Vooruit başkanı Kathleen Van Brempt, De Wever’in bu uzlaşma arayışını olumlu bir işaret olarak değerlendirdi. Van Brempt, “Henüz müzakerelere başlamak için erken, ancak meslek kıyafeti önerisi kesinlikle üzerinde çalışılabilecek bir şey. Sağlık sektörü ve şehir çalışanları için bu öneriyi destekliyorum" dedi.

Anvers Groen başkanı Bogdan Vanden Berghe de bu öneriyi "önemli bir sinyal" olarak nitelendirdi. Berghe, "Bu dosyada pragmatik bir yaklaşımı savunuyoruz. De Wever’in önerisi doğru yönde bir adım, ancak daha geniş bir planın parçası olmalı" dedi. Berghe ayrıca, ayrımcılığı önlemek için mesleki testlerin genişletilmesi ve gençlik yatırımlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Vlaams Belang’dan eleştiri
Vlaams Belang ise öneriye sert tepki gösterdi. Anvers Vlaams Belang liste başkanı Filip Dewinter, "Bu ‘başörtülü meslek kıyafeti’ önerisi, başörtüsüne örtülü bir şekilde izin vermektir. Bu, Anvers’in daha fazla İslamlaşmasının önünü açar" dedi.

Belçika’da gençler arasında elektronik sigara kullanımı hızla artıyor Belçika’da gençler arasında elektronik sigara kullanımı hızla artıyor

Sendikalar temkinli
Sendikalar, De Wever’in önerisi karşısında temkinli bir tutum sergiliyor. Sosyalist sendika ACOD’dan Ken Zegers, belediye çalışanları için zaten bazı meslek gruplarında kıyafet uygulaması olduğunu belirtti. Zegers, "Bu konuda bir talebimiz yok, ancak böyle bir karar alınırsa değerlendiririz" dedi.

Hristiyan sendika ACV’den Kathleen De Winter ise bu yasağın personel için uzun süredir sorun olmadığını vurguladı. De Winter, "Meslek kıyafeti uygulaması bazı çalışanlar için hassas bir konu olabilir. Böyle bir öneri gelirse, personel arasında değerlendirme yapacağız" dedi.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Anvers Belediyesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi