Belçika’da 1 Temmuz itibariyle bazı yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Sizler için bu değişiklikleri listeledik.

İşte 1 Temmuz 2024, pazartesi gününden itibaren yürürlüğe giren değişiklikler:

Flaman Bölgesi ve Brüksel'de kamyonlar için kilometre ücretleri artıyor
Flaman Bölgesi ve Brüksel'de kamyonlar için kilometre ücretleri yaklaşık %3 oranında arttı. Kamyonlardaki araç içi cihazların (OBU'lar) yazılımı, yeni tarifeleri otomatik olarak güncelleyecek.

Türkiye’ye gitmek için Belçika’dan yola çıkan gurbetçi aile Almanya’da soyuldu! Türkiye’ye gitmek için Belçika’dan yola çıkan gurbetçi aile Almanya’da soyuldu!

Emeklilik bonusu dönemi başlıyor
1 Temmuz'dan itibaren, emeklilik bonusu uygulaması hayata geçiriliyor. Bu uygulama, yalnızca 1 Ocak 2025'ten itibaren emekli olabilecek ve emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için geçerli olacak. Emeklilik bonusu, insanları daha uzun süre çalışmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Çalışan, serbest meslek sahibi veya memur olan kişiler, emekli olabilecekleri en erken tarihten sonra çalışmaya devam ederlerse, en fazla üç yıl boyunca emeklilik bonusu biriktirebilecekler. Net bonus kademeli olarak birikir ve 1 Temmuz 2024 itibariyle biriktirilebilir.

Sosyal elektrik tarifesi düşüyor, doğalgaz artıyor
Eelektrik için sosyal tarife düşerken, doğalgaz için artacak. Federal enerji düzenleyicisi Creg'e göre, ikinci çeyrekle karşılaştırıldığında elektrik için sosyal tarife %5,5 azalacak, doğalgaz ve ısıtma için ise %2,9 artacak.

HBO Max, Belçika'da
1 Temmuz'dan itibaren HBO Max, Belçika'da hizmet vermeye başladı. Platform, özellikle Olimpiyat Oyunları'na odaklanacak. Standart abonelik ücreti aylık 9,99 euro, reklam içeren daha ucuz bir seçenek ise 5,99 euro olacak. Dört ekran ve 4K çözünürlük sunan 'premium' paket aylık 13,99 euro. Spor paketi ise aylık 5 euro ekstra ücrete tabi olacak.

Futbol katkı payı artıyor
Voetbal Vlaanderen, 1 Temmuz'dan itibaren oyuncu başına alınan federasyon katkı paylarını önemli ölçüde artırdı. 9 yaşındaki bir futbolcu için katkı payı 4,3 eurodan 12,4 euroya, 18 yaşındaki bir futbolcu için ise 10,10 eurodan 16,5 euroya çıktı.

Alkol satışına kısıtlama
Belçika’da 1 Temmuz'dan itibaren, otoyol kenarındaki benzin istasyonlarında ve hastanelerde alkol satışına kısıtlama getirildi. Hastanelerde, soğutulmamış bira ve soğutulmamış şarap hariç olmak üzere alkollü içeceklerin satışı yasaklandı. Ancak kafeteryada yerinde tüketime izin verilecek. Yeni kurala göre otoyol kenarındaki benzin istasyonlarında, saat 22.00 ile 07.00 arasında alkollü içecek satışı yapılamayacak. Satış otomatları için de bir değişiklik getirildi. Bu otomatlarda alkollü içecek bulundurulması yasaklandı. Bu kuralı ilk kez ihlal edene 208 euro ceza verilecek. Tekrarlayan ihlallerde ise ceza miktarı 24,000 euroya kadar çıkabilecek.

8 yaşına kadar olan futbolcularda kafa vuruşları yasaklandı
Sekiz yaşına kadar olan futbolcularda kafa vuruşları yasaklandı. Bilinçli olarak kafa vuruşu yapılırsa, rakip takıma dolaylı serbest vuruş verilecek. Voetbal Vlaanderen, kafa vuruşunun futbolun önemli bir parçası olduğunu vurguluyor ve 10-14 yaş arası çocuklara doğru teknikle kafa vurmayı öğretmeyi öneriyor. Ayrıca, 9 yaşına kadar olan turnuvalar skorsuz ve sıralamasız düzenlenecek. Bir takımın yeterli oyuncusu olmadığında, rakip takımın oyuncuları eksik takımla oynayabilecek.

Kariyer arası başvuruları artık sadece elektronik olarak yapılacak
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) üzerinden kariyer arası, zaman kredisi veya tematik izin başvuruları artık elektronik olarak yapılacak. 1 Ekim'e kadar çevrimiçi Break@work uygulamasında sorun yaşayanlar için kağıt başvurular kabul edilecek. Eğitim sektöründe çalışanlara Aralık ayına kadar izin verilecek.

De Lijn hizmetlerinde değişiklik
Toplu taşıma şirketi De Lijn, seferlerinde bazı değişiklikler yapacak. Ayrıca, otobüsler, talebin yüksek olduğu hatlarda yoğunlaştırılacak. Tüm değişiklikler için De Lijn web sitesine bakabilirsiniz.
https://www.delijn.be/nl/content/aangepaste-dienstregelingen/

Alkol testinde daha az nefes gerekecek
Pazartesi gününden itibariyle kullanılacak yeni test aletleri alkol testlerinde üflenmesi gereken hava miktarını azaltacak. Yeni cihazlar 1,2 litre havayla geçerli sonuçlar verebiliyor, bu da zaman kazandıracak ve bazı insanların 1,9 litre hava üflemede zorlanması nedeniyle doktor çağırma gereksinimini azaltacak.

Sadece tek sefer için soyadı değişikliği imkanı
1 temjuz 2024 itibariyle, her yetişkin, hayatında bir kez olmak kaydıyla, soyadını değiştirebiliyor. Bunun için özel bir şart aranmıyor. Başvuru ve işlemler belediyelerde yapılıyor.

Kanser hastaları için yeni önlemler
Kanserle mücadele eden insanların sosyal ve mali yüklerini hafifletmeyi amaçlayan yeni önlemler devreye girdi. Kanser hastaları için diş bakımının geri ödemesi iyileştirilecek ve kemoterapi veya radyoterapi sonrası saç kaybı yaşayanlar için peruk alımında 120 euroya kadar devlet desteği sağlanacak.

Memurlar üç gün çalışma sistemine geçebilecek
Federal hükümetteki memurlar, haftada üç gün sabit çalışabilecekleri “üç-beşlik” sisteme geçebilecekler. Bu sistem, "kişisel sebeplerden dolayı azaltılmış çalışma" kapsamında daha az çalışma imkanının bir parçası. Statü sahibi personel (veya stajyerler) için geçerlidir. Aynı azaltılmış çalışma kapsamında, yarı zamanlı, üçte iki, dörtte üç, beşte dört veya dokuzda on çalışma seçenekleri de uzun süredir mevcut.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş