Belçika’da yürürlüğe giren yeni araç muayene düzenlemesi hakkında birçok soru geliyor. 1 Temmuz'dan itibaren, belirli koşullar altında, Flaman Bölgesi'ndeki binek araçlar sadece her 2 yılda bir muayene edilmek zorunda. Peki aracınızı bu yıl zaten muayene ettirdiyseniz ne olacak? Yeni düzenleme minibüsler için de geçerli mi? Römorklar için değişiklik var mı? 

Yeni düzenleme ile ilgili tüm detayları sizler için listeledik. İşte yeni düzenlemenin içeriği…

1. Yeni düzenleme
Aracınız 4 yaşına geldiğinde ilk kez teknik muayeneye gitmek zorundasınız. Şimdiye kadar, ilk muayeneden sonra her yıl muayeneye gitmek zorundaydınız. Ancak 1 Temmuz'dan itibaren, aracınız 6 yaşından küçük ve kilometre sayacı 160.000 kilometreden az ise, bu süre 2 yılda bir olabilir. 1 Temmuz 2025 ve 1 Temmuz 2026 tarihlerinde bu yaş sınırı sırasıyla 8 ve 10 yıla çıkarılacaktır.

2. Aracım 6 yaşından küçükse, ancak kilometre sayacı 160.000 kilometreden fazlaysa ne olacak?
Bu durumda, hala her yıl araç muayenesine gitmek zorundasınız.

3. Bu yıl aracımı zaten muayene ettirdiysem, bir yıl atlayabilir miyim?
Hayır. Sadece 1 Eylül veya daha sonra geçerlilik süresi dolan muayene belgeleri olan araçlar yeni düzenlemeye tabidir. Bir binek araç, en geç muayene tarihinden 2 ay önce muayene edilebilir. 1 Temmuz'dan itibaren bu araçlar muayene edilebilir. Örneğin, muayene belgenizin geçerlilik süresi 31 Ağustos 2024 veya daha önce sona eriyorsa, aracınız 1 Temmuz 2024'ten sonra muayene edilse bile yeni kurallardan yararlanamazsınız.

4. Hangi araçlar yeni düzenlemeye tabidir?
Sadece binek araçlar, çift kullanımlı araçlar, cenaze araçları ve minibüsler yeni düzenlemeye tabidir. Karavanlar, sürüş eğitimi araçları, ambulanslar ve hafif ticari araçlar bu düzenlemeye tabi değildir.

5. Römorklar için kural değişti mi?
Römorklar için hiçbir şey değişmez. Bu, hafif römorkların muayeneye gitmek zorunda olmadığı anlamına gelir. Ağır römorklar ise yıllık muayeneye tabidir. Hafif bir römork, izin verilen maksimum ağırlığı 750 kilogramı geçmeyen ve binek araç, minibüs, motosiklet veya karavan tarafından çekilen römorktur. Ağır bir römork, izin verilen maksimum ağırlığı 750 kilogramdan fazla olan, frenleri ve ayrı bir sigortası olan bir römorktur. Ayrıca, ağır bir römorkun Araç Kayıt Hizmetine kaydedilmesi ve ayrı bir plaka alması gerekir.

6. Aracım yeniden muayenede gereksinimlere artık uymuyorsa ne olacak?
Diyelim ki aracınız muayenede 6 yaşından küçük ve kilometre sayacı 160.000 kilometreden azdı, ancak muayeneden geçemedi. Aracınız yeniden muayene sırasında (her iki) gereksinimi artık karşılamıyorsa, yeni kurallar kapsamında olacaksınız ve sadece 2 yıl sonra geri gelmeniz gerekecek. Sadece ilk, tam muayene günündeki yaş ve kilometre sayacı geçerlidir.

Türkiye’ye gitmek için Belçika’dan yola çıkan gurbetçi aile Almanya’da soyuldu! Türkiye’ye gitmek için Belçika’dan yola çıkan gurbetçi aile Almanya’da soyuldu!

7. Brüksel'de durum nasıl?
Brüksel'de de belirli binek araçlar sadece her 2 yılda bir muayeneye gitmek zorundadır. Bununla birlikte, çeşitli koşullar vardır ve bunları Brüksel Mobilite web sitesinde bulabilirsiniz. Örneğin, aracın (Flaman Bölgesinde olduğu gibi) en fazla 6 yaşında olması ve kilometre sayacının 100.000 kilometreyi geçmemiş olması gerekir.

8. Artık her garaja muayene için gidebilir miyim?
Binek araçlar, hafif ticari araçlar ve hafif römorklar dünden itibaren bir garajda da muayene edilebilir. Ancak garajın bu amaçla bir muayene hattı kurması gerekir ve muayene hala tanınmış bir muayene kurumu tarafından çalışan bir kontrolör tarafından yapılmalıdır.
Haber: Halil Uygun 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş