Belçika Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (BIPT) tarafından yapılan bir karşılaştırmalı araştırmaya göre Belçika’daki posta pulu fiyatları Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seviyelerde.

2018'den bu yana Belçika'da bpost'un büyük tarife artışları yaşadığını belirten BIPT, bu artışların özellikle yurtiçi posta pullarında çok belirgin olduğunu vurguluyor. 

Hızlı ve öncelikli teslimat için kullanılan prior posta pulu fiyatı 7 yıl içinde neredeyse üç katına çıktı. Başka bir değişle yedi yıl önce 0,79 euro olan pulun fiyatı yüzde 187 artışla 2,27 euroya yükseldi. Standart teslimat için kullanılan non-prior pul fiyatı ise 2019'da 0,95 euroyken, bu yıl ocak ayında yüzde 54 artışla 1,46 euroya çıktı.

2023 yılında Belçika, Danimarka (4,3 euro) ve İtalya'nın (2,8 euro) ardından en pahalı prior posta puluna sahipti (o dönemde 2,17 euro). Avrupa genelinde ortalama fiyat ise 1,07 euro. Belçika, 2023'te 2020'ye kıyasla Yunanistan'dan sonra (+1,18 euro)en yüksek ikinci artışı yaşadı (+0,96 euro),. Ancak ülkelerin yarısında fiyat artışı 20 centin altında kaldı.

Belçika’da bazı araçların muayenesi artık 2 yılda bir yapılacak İşte detaylar… Belçika’da bazı araçların muayenesi artık 2 yılda bir yapılacak İşte detaylar…

Non-prior pul için Belçika yedinci sırada yer alırken, 2 kilogramlık yurtiçi paket gönderiminde on birinci sırada. 
 
BIPT'nin yaptığı ek analizde, posta hacimleri, işçilik maliyeti, teslim süresi, yüzey alanı ve nüfus yoğunluğu gibi ülkeye özgü özellikler dikkate alındığında bile, Belçika öncelikli posta pulunda en pahalı ülkeler arasında.

Posta yasasında tarifelerin maliyet yöneliminin kontrol edildiği bir fiyat tavanı uygulanmasını savunan BIPT, posta pullarının, kıtanın geri kalanındaki ortalama fiyatlarla uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Bpost

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş