Senato'da kabul edildikten sonra Temmuz başında yürürlüğe giren "Uygun Kiralama Yasası" ile orta segmentteki özel konutlarda oturan kiracılar yüksek kira bedellerine karşı korunmaya başlandı. Yeni yasaya göre, kirası 879 ile 1.158 euro arasındaki konutlar yeni puan sistemine dahil olacak. kiranızın düşüp düşmediğini ise Huurcommissie'nin güncellenmiş "Kira Fiyatı Kontrolü" (Huurprijscheck ) aracıyla kontrol edilebilirsiniz.

Önceden kiralık konutlar; sosyal konut (şu anda aylık 879 euro limitli) ve serbest piyasa konutları olarak ikiye ayrılmıştı. Yeni yasayla, 879 ile 1.158 euro arasındaki kiralar da sıkı düzenlemeye tabi oldu. Buna göre konutların kirası, evin puanına göre belirleniyor. Konut puanı, yüzölçümü, WOZ değeri, mutfak, duş ve bahçe gibi bir dizi özelliğe göre belirleniyor. Bu sayede ev sahipleri, örneğin kötü enerji etiketine sahip evler için daha düşük kira talep etmek zorunda kalacak.

Tatile evcil hayvanı ile çıkanlar için Avrupa Birliği sağlık ve güvenlik kuralları Tatile evcil hayvanı ile çıkanlar için Avrupa Birliği sağlık ve güvenlik kuralları

Yaklaşık 300 bin kiracının kirası, yeni yasa sayesinde aylık 145 ile 240 euro arasında düşecek. Ancak bu indirim hemen gerçekleşmeyebilir. Yaklaşık 150 bin konutta (144 ile 186 puan arasında) kira indirimi yeni bir sözleşmeyle yapılacak ve bundan sadece yeni kiracılar faydalanacak.

Huurcommissie'nin güncellenmiş "Kira Fiyatı Kontrolü" aracı ile evinizin puanını öğrenebilir, kira indirimine uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş