Hollanda’da son yıllarda hem çevre kirliliği hem de hayvan ve insan refahı açısından yılbaşı günü havai fişek yasağı getiren belediyeler oldu. Ancak yılbaşında havai fişek yasağı uygulayan belediyelerin sayısı, geçen yıla kıyasla bu yıl neredeyse aynı kaldı. 

2022’de ise 12 belediye havai fişek yasağı uygulamıştı. Geçen yıl bu sayı 16’ya yükseldi. Bu yıl ise iki belediye daha yılbaşı günü havai fişek yasağı uygulayacağını açıkladı.

ANP tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yanıt veren iki yüzden fazla belediyeden sadece iki yeni belediye havai fişek atmayı yasakladığını bildirdi.

Çoğu belediye, ulusal bir satış yasağı olmadığı sürece bu yasağın uygulanmasının zor olduğunu belirtiyor. Bazı belediyeler ise yeterli derecede görevli olmadığı için yasağın kontrol edilemeyeceği gerekçesi ile böyle bir yasak getirmediğini belirtiyor. Ancak genel kanı, bu yasağın nihayetinde davranış değişikliğine yol açacağı yönünde.

Hangi belediyelerde havai fişek yasağı uygulanıyor?
Havai fişek yasağını uygulayan belediyeler arasında bu yıl Zutphen ve Alkmaar’da eklendi oldu. Alkmaar'da düzenlenen bir referandumda çoğunluk, havai fişek atma yasağını destekledi.

Geçen yıl, Amsterdam, Bloemendaal, Heemstede, Mook en Middelaar, Schiedam, Apeldoorn, Zutphen, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Soest, Bloemendaal, Utrechtse Heuvelrug ve Heumen olmak üzere on altı belediye havai fişek yasağı uygulamıştı.

Yasak işe yaramaya başladı
Heemstede en Mook en Middelaar, yasağın yürürlüğe girmesinden bu yana daha az havai fişek atıldığını belirtiyor. Diğer belediyeler ise bir geleneği değiştirmek için zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Arnhem belediyesi uzun vadede havai fişekten kaynaklanan rahatsızlığın azalmasını beklediklerini açıkladı.

Rotterdam belediyesi havai fişek atma yasağının piyasada daha az havai fişek olmasına yol açtığını belirterek “Sonuç olarak daha az rahatsızlık, hasar, olay ve yaralanma olacak, bu da acil hizmetler üzerindeki baskıyı azaltacak.” dedi.

Yasak uygulamayan belediyeler
Havai fişek yasağı uygulamayan Delft Belediyesi ise "Geçmiş yılbaşlarında çeşitli belediyelerde uygulanan yerel havai fişek yasaklarının iyi işlemediğini ve otoriteyi zayıflattığını gösterdi" şeklinde açıklamada bulundu.

UCLG Dünya Konseyi Toplantısı vesilesiyle Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'nde önemli ziyaret UCLG Dünya Konseyi Toplantısı vesilesiyle Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'nde önemli ziyaret

Woudenberg belediyesi, mevcut kurallar altında yerel bir yasağın uygulanmasının "neredeyse imkansız" olduğunu düşünüyor, çünkü havai fişek satışı ve bulundurulması hala serbest olduğunu belirtiyor. Bunschoten ise "Belediye ve polis tarafından yerel olarak yeterli denetim kapasitesi olmadığını belirtiyor.

Bazı belediyeler, fiziki olarak kullanılan havai fişekler yerine alternatif olarak ışık ve lazer gösterileri sunarken bazıları ise vatandaşların katılabileceği havai fişek gösterileri düzenliyor.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Ray Hennesey - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi