Yapılan bir araştırmaya göre son iki yılda bir hastane veya kliniği ziyaret eden her 6 hastadan birinde bir şeyler ters gitti. Doğru ilaçları alamadılar, teşhis gecikti veya tedavi sırasında hatalar yapıldı. Bu hataların çoğu önlenebilirdi.

Hasta Federasyonu, sağlık hizmetlerinde güvenlikle ilgili olarak yaklaşık 8 bin hastanın katıldığı bir araştırma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlara göre şu anda hastaların yüzde 16'sı bir şeylerin ters gittiğini söylüyor, bu oran 2021'de yüzde 13'tü. Ayrıca yüzde 9'u ise neredeyse bir hata yapıldığını belirtiyor.

Bir hastane veya klinikte hata yaşayan hastaların yüzde 18’i kalıcı fiziksel zarar gördü. Yüzde 21’i ise psikolojik sorunlar yaşamaya devam ediyor. Özellikle ilaç verme konusunda çok sayıda hata yapılıyor. Ayrıca teşhis koyma ve tedavi süreçleri de her zaman sorunsuz ilerlemiyor.

Bir hata yaşayan hastaların yüzde 14’ü şikayette bulundu veya tazminat talep etti. Ancak çok daha büyük bir grup (yüzde 35) hiçbir şey yapmadı.

Hasta Federasyonu'nun genel müdürü Arthur Schellekens, "Bu konuda alınacak çok yol var. Son yıllarda bu konuya büyük önem verildi, ancak bu henüz hastalar için gözle görülür bir iyileşmeye yol açmadı." sonucuna vardı.

Doktorlar her zaman hasta dosyasını bilmiyor
Araştırmaya göre hastaların büyük bir kısmı, hastalarla yeterince iletişim kurulmadığını ve doktorların her zaman tıbbi dosyalarını iyi bilmediğini belirtirken, hataların genellikle önlenebileceğini düşündüklerini belirtiyor.

Hasta Federasyonu’na göre bu konuda önemli gelişmeler kaydedilebilir. Schellekens, "Birçok insan doktorların her zaman tıbbi bilgilerini görebildiğini varsayıyor, ancak durum böyle değil. Bir hasta örneğin başka bir hastaneye gittiğinde her seferinde yeniden izin vermesi gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Tıbbi bilgilerin daha iyi paylaşılması yıllardır konuşulmasına rağmen, bu süreç Hasta Federasyonu’na göre çok yavaş ilerliyor. Federasyon, bu iznin tersine çevrilmesini savunuyor. Doktorların gerektiğinde otomatik olarak tüm dosyalara erişebilmesi sağlanması gerektiğini belirten federasyon, hastalar, bu duruma karşıysalar, kendilerinin bunu engelleyebileceğini belirtiyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda'da sağlık sigortasına borcu olanlar yıllarca haksız yere tahsilat ücreti ödedi Hollanda'da sağlık sigortasına borcu olanlar yıllarca haksız yere tahsilat ücreti ödedi

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi