Hollanda'da 4 sağ partiden oluşan koalisyonun kurulmasının ardından başbakanın kim olacağı da kesinleşti. PVV lideri Wilders haberi “her konuda anlaşma sağlandı” şeklinde verdi.

Uzun süren koalisyon görüşmelerinden ve yaşanan bir dizi aksaklıktan sonra Hollanda’da başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı netleşti. Dört sağ partiden oluşan koalisyon ortakları tarafından aday olarak gösterilen, istihbarat ve güvenlik kurumlarında önemli görevler üstlenmiş ve göçmenlik mevzuatının reformdan geçirilmesinde öncülük etmiş olan Dick Schoof, başbakan oluyor.

Salı günü formateur Richard van Zwol başkanlığında devam eden koalisyon görüşmelerinde, toplantı odasından BBB parti başkanı Caroline van der Plas ile birlikte çıkan PVV lideri Geert Wilders, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Çıktık! Her konuda anlaştık! Yeni bir kabine” ifadesini kullandı. 

Den Haag’a yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre yeni kabineye eski İstihbarat ve Güvenlik Dairesi Genel Direktörü Dick Schoof başkanlık edecek.

dick schoof basın toplantısı

Bakanların ismi açıklanmadı
Henüz isimler netleşmemiş olsa da bakanlıkların en az 5’i Özgürlük Partisi (PVV) milletvekillerinden seçilecek. Demokrasi için Halk Partisi (VVD) en Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 4’er, Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ise 2 bakanlık alacak. 

Kulislerde, yeni kabinede Başbakan Dick Schoof da dahil olmak üzere toplam 16 bakanın görev yapacağı konuşuluyor. Bu sayı, görevden ayrılan Rutte IV kabinesinden dört kişi daha az. Partiler henüz isimler konusunda bir şey söylemek istemiyor ancak içeriden gelen bilgilere göre en azından NSC üyesi Eddy van Hijum Sosyal İşler Bakanı olacak.

Hollanda'nın 4 büyük şehir merkezinde Dizel Minibüs ve Kamyon yasağı Hollanda'nın 4 büyük şehir merkezinde Dizel Minibüs ve Kamyon yasağı

Kabine nasıl kurulacak?
Yeni bakanların ve devlet sekreterlerinin yarısının “dışarıdan” gelmesi planlanıyor. Diğer yarısı ise siyasetten gelen kişilerden oluşuyor. Tüm adaylar taramadan geçirildi ya da geçirilecek ve Başbakan adayı Schoof ve formatör Van Zwol ile mülakat yapacaklar.

Adayların isimleri açıklandıktan sonra, Temsilciler Meclisi'nde tüm siyasi grupların, örneğin uygunlukları ve motivasyonları hakkında soru sormalarına izin verilecek oturumlar yapılacak. Ardından Haziran sonunda Kral Willem-Alexander'in resepsiyonu ve “bordes” sahnesi gerçekleşecek.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş