ALMANYA

Avrupa ve Türkiye’de yıllık ortalama gelir ne kadar?

Eğitim, meslek, yaşanılan ülke, kişinin yetenekleri maaşları ve kazançları etkiliyor. Peki Avrupa ve Türkiye’de yıllık ortalama gelir ne kadar? İşte cevabı…

Abone Ol

Çalışanların kazancı eğitimi, mesleği,becerileri, çalıştığı sektör ve yaşadığı ülkeye göre değişiyor. İyi bir maaş ise temel ihtiyaçları rahatça karşılayabilen, seyahat ve sosyal yaşam gibi kişisel ihtiyaçların karşılanabildiği ve tasarruf amaçlı para biriktirilebilen kazancı ifade ediyor.

Avrupa’da maaş ve yıllık kazanç dünya ortalamasından yüksek. Maaşlar ekonomik kalkınma, işgücü piyasası koşulları ve yaşam maliyeti gibi çeşitli faktörlerden etkilendiği için Avrupa genelinde ortalama yıllık net kazançlar arasındaki uçurumlar dikkat çekiyor.

Maaşlar arasındaki farklılıklar ülkeye özgü düzenlemelerden, iş yasalarından, endüstri sektörlerinden ve ekonomik gelişmeden kaynaklı olarak değişkenlik gösterse de Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri en yüksek ortalama net kazanca sahip ülkeler olarak öne çıkıyor.

AB ortalamasının üstünde olan ülkeler
AB'nin resmi istatistik ofisi Eurostat'a göre yıllık ortalama net kazanç 28.217 olarak hesaplandı. Elde edilen verilere göre Avrupa'nın en zengin ülkeleri arasında bile ciddi gelir farklılıkları bulunuyor.

Buna göre ortalamanın üstünde kazanca sahip olan ülkelerin başında 85.582 euroluk net gelirle İsviçre geliyor. Bu ülkeyi 53.885 euro ortalama net gelirle İzlanda ve 49.035 euro net kazançla Lüksemburg takip ediyor.

Bu üç ülkenin ardından yıllık ortalama net gelir seviyesi 45.000 euro olan Hollanda ve Norveç geliyor.

Fransa 31.481 euro, İsveç 33.926 euro, Avusturya 38.457 euro ve Almanya 38.086 euroluk net gelirle AB ortalamasının üstünde yer aldı.

Ancak İtalya (24.207 euro) ve İspanya (23.568 euro) gibi ülkeler Avrupa’daki ortalama maaşın altında kalıyor.

Türkiye’nin durumu
Türkiye 8.968 euro yıllık kazanç ile Avrupa’nın en gerisinde bulunuyor. Doğu Avrupa ülkeleri ise kazanç skalasının alt kademesinde yer alsa da Türkiye’nin üzerinde gelirleriyle dikkat çekiyor.

Bulgaristan’da yıllık kazanç 9.355 euro, Romanya’da 11.105 euro, Hırvatistan’da 12.330 euro ve Macaristan’da ise 12.456 euro.

Net kazanç nasıl hesaplanıyor?
Ortalama yıllık net kazançlar, brüt yıllık kazançlardan gelir vergileri ve sosyal güvenlik katkıları çıkarılarak ve ardından hükümetler tarafından sağlanan yardımlar eklenerek hesaplanıyor. Una göre net kazançlar bekar veya evli olmak ve bakmakla yükümlü olunan çocuk sayısı gibi faktörlere göre değişkenlik gösteriyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.