Flaman Engelli Kişiler Ajansı (VAPH) bekleme listesinde bulunan 20.000 çocuk ve yetişkin, kapsayıcı eğitime yetersiz yatırımlar, engelli kişilerin iş gücünde düşük temsil oranı ve yetersiz ödenekler gibi sorunlarla karşı karşıya. Flaman ve Belçika, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzaladıktan on beş yıl sonra, Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap (GRIP) örgütü, Flaman hükümetinin engelli haklarını yeterince korumadığını belirtti.

GRIP yönetim kurulu üyesi Nadia Hadad, "Çok önemli insan hakları ihlallerinden bahsetmeliyiz," dedi. Hadad'a göre, Flaman hükümeti tam kapsayıcılık yerine, daha sınırlı bir kapsayıcılık anlayışı benimsiyor.

BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve uygulamaları
BM Engelli Hakları Sözleşmesi, 13 Aralık 2006'da kabul edildi ve Belçika'da 1 Ağustos 2009'da yürürlüğe girdi. Sözleşme, engelli kişilerin tüm insan haklarından yararlanmasını öngörüyor. Engelli bireylerin haklarını tam olarak kullanabilmesi için makul düzenlemelere hakları bulunuyor. GRIP, BM Sözleşmesi'nin ilkelerinin tam olarak uygulanmadığını ve BM Komitesi'nin otoritesinin yeterince tanınmadığını belirtiyor. GRIP'e göre, politika yapıcılar BM Komitesi'nin yayımladığı açıklayıcı notları dikkate almıyor ve koordineli bir politika bulunmuyor.

Gölge rapor ve gelecek planları
GRIP, insan hakları örgütü olarak, engelli kişilerin hakları hakkında ikinci bir gölge rapor yayımladı. Bu rapor, Belçika'nın BM Komitesi'ne sunduğu ikinci ve üçüncü raporlara yorum niteliğinde. Ağustos ayında GRIP, BM Komitesi ile bir dizi konuyu görüşmek üzere İsviçre'nin Cenevre kentine gidecek. Raporda, ülkedeki engelli bireylerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanıyor ve yetkililere BM Sözleşmesi'nin gerekliliklerini tam anlamıyla yerine getirme çağrısı yapılıyor.
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Belçika'da 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren değişiklikler Belçika'da 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren değişiklikler

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş