Bağımsız Sağlık Sigortası Kuruluşlarının yaptığı araştırmaya göre, Avrupa genelinde Hırvatistan hariç hiçbir ülkede gençler Belçika’daki kadar antidepresan kullanmıyor. Son on yılda antidepresan kullanan gençlerin oranı yüzde 60 arttı ve bu artışın büyük kısmı genç kızlarda yaşandı.

Araştırmada, Flaman Bölgesindeki Helan ve Valonya'daki Partenamut’a bağlı 12-18 yaş arası üyelerin ilaç kullanımını incelendi ve bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 22’sini kapsıyor. 

2022 yılında, 2013’e kıyasla antidepresan kullanan gençlerin sayısında yüzde 60 oranında artış görüldü. Bu artışın en büyük kısmı kızlar arasında gerçekleşti. Kızlar arasında anti depresan kullananların oranı yüzde 90 artarak neredeyse iki katına çıktı. Erkeklerde ise sabit kaldı.

Antidepresan kullanımında pandemi etkisi
İlaç uzmanı Evelyn Macken, artışın özellikle pandemi döneminde zirve yaptığını belirtti. Artışın yarısından fazlası 2020-2021 arasında, korona pandemisi döneminde gerçekleştiğini belirten Macken, “Bunun gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ancak neden özellikle kızlar daha fazla antidepresan kullanıyor, bu konuda net bir bilgiye sahip değiliz," dedi. 

Sosyalist sağlık sigortası kuruluşu Solidaris de benzer sonuçlara dikkat çekiyor. 2021’den itibaren gençler arasında antidepresan kullanımının arttığını, özellikle kızlar arasında yüzde 80 oranında bir artış yaşandığını vurguluyor. Erkeklerde bu oran yüzde 22 arttı. 2023 yılında ise kullanımda hafif bir düşüş kaydedildi. Pandeminin geride kalmasının bu düşüşe katkısı olabileceği düşünülüyor.

Cinsiyet farkı ve sosyal izolasyon
KU Leuven Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Profesörü Marina Danckaerts, cinsiyet farkının şaşırtıcı olmadığını belirtirken "Kızlar genellikle sorunları içselleştirir ve kendilerinde ararlar, bu da duygu durumu bozukluklarına yol açabilir. Erkekler ise kendilerini kötü hissettiklerinde daha meydan okuyan davranışlar sergiler," diyor. 

Danckaerts ayrıca, pandemi dönemindeki sosyal izolasyonun kızlar üzerindeki etkisinin daha belirgin olduğunu, çünkü kızların sosyal ilişkilere daha fazla önem verdiklerini ifade ediyor.

Yetişkinlerde antidepresan kullanımı sabit kaldı
Yetişkinlerde antidepresan kullanımı son on yılda sabit kaldı. 2013’te yetişkinlerin yüzde 9,2’si antidepresan kullanırken, bu oran 2022'de yüzde 9,4 oldu. Ayrıca, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan Rilatine gibi psikostimülanların kullanımı da yüzde 32 arttı. Ancak bu ilaçlar hala gençlerin sadece %2,1’i tarafından kullanılıyor.

Diğer ilaç kullanımında düşüş
Antibiyotik kullanımı ise son on yılda yüzde 30,4’ten yüzde 23,3’e düşerek önemli bir azalma gösterdi. Benzer bir eğilim yetişkinlerde de görülüyor. İbuprofen gibi iltihap önleyici ilaçların (NSAID'ler) kullanımı da gençler arasında belirgin bir düşüş yaşadı. Bu ilaçlar, artık her altı gençten sadece biri tarafından kullanılıyor. 

Belçika’da 48 saatlik trafikte telefon kullanımı denetimi başladı Belçika’da 48 saatlik trafikte telefon kullanımı denetimi başladı

Macken, bu tür ilaçların reçetesiz de temin edilebileceğini belirterek, ilaç kullanımına dair farkındalığın arttığını ve bu düşüşlerin olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi