Devlet Sekreteri Vincent Karremans (Halk Sağlığı), özellikle bebekler ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs’e (RSV) karşı kullanılan aşıları Ulusal Aşılama Programı'na dahil etti. Hükümet, 2025 sonbaharında aşılamalara başlamak istiyor.

Sağlık Konseyi’nin tavsiyesini takip eden Devlet Sekreteri Karremans, "Çocukları çeşitli enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi bir şekilde korumamız önemlidir. Bu nedenle RSV aşısını Ulusal Aşılama Programı'na ekleyebildiğimiz için mutluyum," açıklamasında bulundu.

Hollanda'daki tüm bebekler, ilk yıllarında yapılacak bu aşıyla RSV virüsünün etkilerinden korunabilecekler. Karremans, "Bu sayede yeni doğan bebekler ve aileleri arasında büyük acıları önlemiş olacağız ve hastaneye yatışlar gibi sağlık sistemine olan baskıyı da azaltacağız," dedi.

Respiratuar sinsityal virüs (RSV) özellikle kış aylarında yayılıyor ve solunum yollarında enfeksiyonlara neden oluyor. Erken doğan bebekler, Down sendromlu çocuklar veya doğuştan kalp rahatsızlığı olan çocuklar ciddi şekilde hastalanma riski taşıyor.

Yan etkiye neden olmuyor
RIVM'e göre, RSV aşısı neredeyse hiç yan etkiye neden olmuyor. Bunun nedeni, aşının zaten antikorlar içermesidir. Diğer aşılar, örneğin koronavirüs aşısında olduğu gibi, vücudun kendi antikorlarını üretmesini sağlar. Bu durumda yan etki olasılığı daha yüksektir.

RSV nedir?
Solunum sinsityal virüsü olarak da bilinen RSV,  soğuk algınlığı benzeri genellikle hafif geçirilen semptomlara neden olan akciğerleri ve solunum yollarını enfekte eden yaygın bir solunum virüsüdür. RSV virüsü yakın temas, göz, burun akıntısı ve havada asılı kalan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır.
İnfluenza ve Covid-19 semptomları ile benzerlik gösteren RSV; burun akıntısı, öksürme, hapşırma, ateş, hırıltı ve halsizlik gibi gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde akciğer enfeksiyonuna da neden olabilmektedir.

Aslında aşı değil
Bebeklerin RSV sezonu başlamadan kısa bir süre önce aşılanması gerekiyor. Açıklığa kavuşturmak gerekirse, bu tam olarak bir aşı değil. Bir aşı ile vücuda antikor üretecek bir madde enjekte ediliyor. Ancak yeni RSV ilacında vücuda doğrudan antikor enjekte edilmiş oluyor. Bu sayede bebek 6 ay boyunca virüse karşı korunmuş oluyor.
©Sonhaber.eu

Hollanda'da sağlık sigortasına borcu olanlar yıllarca haksız yere tahsilat ücreti ödedi Hollanda'da sağlık sigortasına borcu olanlar yıllarca haksız yere tahsilat ücreti ödedi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi