Her yıl olduğu gibi bu yıl Temmuz ayında da birçok kişinin cebini etkileyecek bir dizi değişiklik yürürlüğe girdi. Bugün itibariyle uygulanacak değişiklikleri sizler için listeledik.

İşte vatandaşların cebini etkileyecek değişiklikler…

Asgari ücret
Brüt asgari  saat ücreti 1 temmuzdan itibaren yüzde 3,1 oranında artarak 13,27 eurodan 13,68 euroya yükseldi. Buna göre asgari ücretle çalışanların eline geçen net aylık maaş ortalama 38,12 euro arttı.

Haftada 40  saat çalışanlar, bu artıştan en fazla kazanç sağlayacak. Bu kişilerin cebine net 43,32 euro daha fazla girecek. Haftada 36 çalışanların maaşı 38,13 euro, 38  saat çalışanların maaşı ise 39,76 euro yükselecek.

Yaşlılık aylığı (AOW)
Asgari ücretin yanı sıra Yaşlılık Aylığı (AOW) miktarları da arttı. Sosyal Sigortalar Kurumu (SVB) verilerine göre yalnız yaşayan AOW hak sahiplerinin brüt maaşı 28,22 euro, evli veya birlikte yaşayanların ise 19,87 euro yükseldi. 
Buna göre tek başına yaşayanların cebine vergi indirimi ile aylık 1.486,24 euro veya vergi indirimi olmadan aylık 1.187,66 euro girecek.
Evli veya birlikte yaşayanlar ise kişi başı aylık 1.010,69 euro (vergi indirimi ile) veya 807,36 euro (vergi indirimi olmadan) alacak.

Ödenekler yükseldi
Pazartesi gününden itibaren 11 farklı ödeneğin miktarları değişiyor. Bu, işsizlik ödeneği (WW), iş gücü kaybı ödeneği (WAO), IOAW ve IOAZ ödenekleri gibi ödenekleri içeriyor. WW ve WAO ödenekleri, asgari ücretle birlikte %3,1 oranında artıyor. IOAW ve IOAZ ödenekleri de artıyor. Örneğin, yalnız yaşayanlar için ödenek miktarı 1.409,74 eurodan 1.509,42 euroya çıkıyor.

Ödenek miktarlarının ne kadar arttığını bu haberden görebilirsiniz.

Sosyal konut kira artışı
Sosyal konut kiralarını kiraya verenler, 1 Temmuz itibariyle kirası 300 euro veya daha fazla olan konutlar için en fazla %5,8 oranında kira artışı yapılabilecek. Kirası 300 eurodan düşük olan konutlardaki net kira artışı ise en fazla 25 euro olabilecek. 

Ayrıca, oda ve karavan gibi yerler için gelecek aydan itibaren kiralar sadece %5,8 oranında artırılabilecek.

Sosyal konutta oturan ve belirli bir sınırın üzerinde geliri olan hanelerin kira bedellerine daha yüksek bir zam uygulanabilecek.
Gelir sınırı ve uygulanacak kira artışı için daha önce yayınladığımız bu habere bakabilirsiniz.

Kira yardımı miktarı artacak
Konut kiralarındaki artışı göz önüne alan hükümet kira yardımı ödeneği (Huurtoeslag) miktarının da artırılmasına karar verdi. Vergi Dairesi verilerine göre sosyal konutta oturan ve temmuz ayında kirası artan hanelere kira yardımı artışı otomatik olarak yapılacak. Ancak özel sektör konutlarında oturan kiracılar yeni kira bedelini vergi dairesine bizzat iletmek zorunda kalabilir. Tüm 2024 yılı boyunca en fazla 36,60 euro ekstra kira yardımı yapılacak.

Ne kadar kira yardımı alabileceğinizi Vergi Dairesi’nin proefberekening  sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Süresiz kira sözleşmeleri dönemi başladı
1 Temmuz itibariyle belirli dönemler için sunulan “geçici kira sözleşmeleri” tarih oluyor. Bugünden itibaren sadece “süresiz kira sözleşmeleri” yapılabilecek. Yeni sistem sadece yeni kira kontratları için geçerli olacak. 1 Temmuz'dan önce imzalanan geçici kira sözleşmeleri, sözleşme bitimine kadar geçerli olacak. Bu sözleşmeler belirlenen süre sonunda otomatik olarak sona erecek. 

Yasa bazı istisnalar da içeriyor. Öğrenciler veya acil olarak konut arayan kişiler, belirli süreli kira sözleşmesi ile ev kiralayabilecek. Ancak bu sözleşmeler en fazla iki yıl için düzenlenebilecek.  Ayrıca, boş konutların geçici olarak kiralanmasına izin veren Boş Konut Yasası kapsamında kiralama mümkün olmaya devam edecek.

Yeni dövizle askerlik ücretleri belli oldu Yeni dövizle askerlik ücretleri belli oldu

Posta ücretleri artıyor
1 Temmuz'dan itibaren posta gönderim ücretleri artıyor. Bir pulun fiyatı 5 cent artarak 1,14 euroya çıktı. Yurt dışına mektup göndermek de daha pahalı hale geldi. Bunun için temel ücret 1,80 euro oldu. Ayrıca, taahhütlü mektup gönderme fiyatı da 1 euro arttı.

Değişken enerji tarifeleri değişiyor
Değişken tarifeli enerji sözleşmesi olanlar dikkat. Tarife miktarları değişti. Bu nedenle, enerji tedarikçinizin mevcut tarifelerini dikkatle takip etmeniz gerekebilir.

İnternet ve TV abonelikleri pahalandı
Ülkenin büyük TV ve internet sağlayıcıları, özellikle internet abonelikleri için 1 Temmuz'dan itibaren fiyatları artırdı. Artışın yıllık enflasyondan kaynaklandığı belirtildi.

Abonelik ücretlerinin ne kadar arttığını bu haberden görebilirsiniz.

2023 Yasal tatil günleri geçerliliğini yitirdi
2023 yılında tatil günleri mi biriktirenler bugünden itibaren artık bu günlerini kullanamayacak. Yasal tatil günleri, her zaman biriktirildikleri takvim yılından altı ay sonra geçerliliğini yitiriyor.

CAK prim miktarı düşürüldü
Altı ay veya daha uzun süre sağlık sigortası priminde ödeme gecikmesi olduğu için CAK'ya kaydedilmiş kişiler, bugünden itibaren daha düşük miktarda prim ödeyecek. Pazartesi gününden itibaren aylık prim miktarı 175,20 eurodan 160,60 euroya düştü.

Çocuk Parası arttı
1 Temmuz 2024 itibariyle çocuk parası (kinderbijslag) miktarı artırıldı. Temmuz ayında yılın ikinci çeyreğine ait ödemeler yapılacağı için, önümüzdeki aydan itibaren geçerli olan zamlı tarife Ekim ayından itibaren ailelerin banka hesaplarına yatmaya başlayacak.

Temmuz ayı itibariyle Çocuk Parası miktarının ne kadar artacağını bu haberden görebilirsiniz.

Yoğun bakım gerektiren çocukların ebeveynlerine çifte çocuk yardımı
Uzun süreli bakım yasası (Wlz) kapsamında olan çocukların ebeveynleri, 1 Temmuz'dan itibaren çifte çocuk yardımı almaya başladı. Bu ebeveynler ayrıca altı aylık geriye dönük olarak da çocuk yardımı başvurusu yapabilecekler.

Süpermarketlerde tütün ürünleri satışı yasağı
1 Temmuz itibariyle tüm yemek-içmek hizmeti veren yerlerde ve süpermarketlerde tütün ve tütün ürünü satışı yasaklandı. Süpermarketlerde e-sigara satışı da yapılamayacak.

Ocak ayından itibaren yemek ve içme ile alakalı mekanlarda sigara makineleri yasağı zaten geçerliydi ve alkol ruhsatı olan horeca mekanlarında bar arkasından sigara satışı yasaklanmıştı. Bu yasak tüm horeca mekanları için geçerli olacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş