Flaman Bölgesi'nde psikiyatri hastanesine zorunlu olarak yatırılan çocuk ve gençlerin sayısı 2019'dan 2023'e kadar iki katına çıktı. Bu durum, Zorgnet-Icuro'ya göre oldukça endişe verici.

2019 yılında 101 olan zorunlu yatırılma sayısı, 2023'te 229'a yükseldi. Zorgnet-Icuro bu artışı endişe verici buluyor. Yetişkinlerde ise zorunlu yatırılma sayısı son iki yılda sabit kaldı. Zorgnet-Icuro, zorunlu yatırılan hastaların sayısını toplayarak bu verileri oluşturdu. 2022 ve 2023 yıllarına ait yeni verilere göre, toplam zorunlu yatırılma sayısında (yetişkinler, çocuklar ve gençler dahil) bir stabilizasyon gözlemlendi. Ancak yetişkinler ve gençler arasında büyük bir fark var. 2022'de 4.983 kişi zorunlu olarak hastaneye yatırıldı ve 2023'te bu sayı 4.915 oldu.

Çocuk ve Gençlerde Zorunlu Yatırılma Sayısı Artmaya Devam Ediyor
Çocuk ve gençlerin zorunlu yatırılma sayısı son yıllarda artmaya devam ediyor. 2019'da 101 olan zorunlu yatırılma sayısı, 2023'te 229'a yükseldi ve bu 4 yıl içinde iki katından fazla bir artış anlamına geliyor. Zorgnet-Icuro, bu artışın özellikle endişe verici olduğunu belirtiyor. "Bu gençler, toplumumuzun geleceği. Her çocuğun normal yardımlaşma sisteminde bir yer bulamaması ve bu yüzden zorunlu olarak hastaneye yatırılması gerçekten çok acı verici."

Belçika’da hırsızlıklara karşı ‘anında para cezası’ yöntemi Belçika’da hırsızlıklara karşı ‘anında para cezası’ yöntemi

Zorunlu Yatırılma ve Bekleme Listeleri
Zorunlu yatırılma, uzun bekleme listelerini aşmanın bir yolu olarak da kullanılıyor. "Özellikle büyük sorunları olan çocuklar için. Önleme ve ciddi yardım hizmetlerine yatırım yapmak gerekiyor." Bu gençler, ihtiyaçlarına uygun olmayan yerlerde de kalabiliyorlar. "Gençler, yetişkinler için uygun olan ama gençler için uygun olmayan yerlere gönderiliyor. Bu durum da ele alınmalı. Bu çocuklar için uyarlanmış bir hizmet sunulmalı." Zorgnet-Icuro, hükümet müzakerelerinde bu konunun üzerine düşülmesi gerektiğini belirtiyor. "Ciddi davranış sorunları ve duygusal sorunları olan çocukları ve gençleri yüzüstü bırakmayın. Onlar için de bir hizmet sunun, çünkü bu son yıllarda göz ardı edildi."

"Sorunlarınızı İçinizde Tutmayın, Konuşun"
TEJO (gençler için terapistler) kurucusu Ingrid De Jonghe de yardım hizmetlerinin uzun süredir krizde olduğunu belirtiyor. TEJO, 10-20 yaş arası gençlere anında, kısa süreli ve ücretsiz terapötik yardım sunan bağımsız bir sivil girişimdir. "Her alanda saat 12'yi 5 geçiyor. Çok fazla genç ruhsal sorunlar yaşıyor ve yeterli sayıda yer yok. Acil bir durumda, onlara bir şey olmasından korkulduğunda, zorunlu yatırılma tercih ediliyor."

Çözüm ve Önleme
De Jonghe, çözümün sadece yardım hizmetlerinin yeniden düzenlenmesinde olmadığını, aynı zamanda toplumda da bir sorun olduğunu belirtiyor. "Herkesin bu konuda bir rolü var. Her gencin sadece genç olma hakkı çok önemli. Tüm toplumun bu konuda bir sorumluluğu var. Çok fazla uyaran var ve çok az bağlantı var. Sosyal medyada birçok sorun var. Ayrıca birçok ailede artan huzursuzluk, boşanma sonrası zor ilişki düzenlemeleri, işlerini kaybeden ebeveynler, gençlerin bakıcı rolü üstlenmesi gibi sorunlar görüyorum. Gençler ve ebeveynler yardım hizmetine başlamak için çok uzun süre bekliyor, hala çok fazla utanma var." TEJO, gençleri daha fazla desteklemek için yeni bir proje olan Hou Vast hareketiyle, önlemeye odaklanmak istiyor.

Foto: Pixabay/hamedmehrnik

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran