Yeni dövizle askerlik ücretleri belli oldu Yeni dövizle askerlik ücretleri belli oldu

Almanya’da bugün itibariyle bir dizi değişiklik yürürlüğe girdi. Başta Emeklilik maaşı olmak üzere bir tüm bu değişiklikleri sizler için listeledik.

İşte 1 Temmuz 2024’de yürürlüğe giren değişiklikler…

Emeklilik maaşına zam
Almanya'da 21 milyondan fazla emeklinin maaşları 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 4,57 oranında arttı. Emekli maaşları ilk kez Doğu'da ve Batı'da aynı oranda artıyor. Emekli maaşı 1.000 euro olan kişilerin cebine 1045,70 euro girecek.

1 Temmuz itibariyle emeklilerin alacağı maaş miktarını buradan görebilirsiniz:

Malulen emekli/Engelli maaşı
1 Temmuz’dan itibaren, yaklaşık üç milyon malulen emekliye, gelirini dengelemek amacıyla ek bir ödenek verilecek.
1 Ocak 2001 ile 30 Haziran 2014 tarihleri arasında ilk kez maluliyet maaşı alan kişilerin maaşına yüzde 7,5 oranında ek ödeme yapılacak.
1 Temmuz 2014 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında ilk kez maluliyet maaşı alanlar ise yüzde 4,5 sabit oranlı ek ödeme hakkına sahip olacak.

Detaylşı bilgi için bu habere göz atabilirsiniz.

Dul ve yetim aylığı
Emeklilik düzenlemesi kapsamında, dul ve yetim aylığı miktarları da arttı. Ayrıca gelir muafiyet sınırı yükseltildi. 1 Temmuz'dan itibaren 992,64 Euro olan aylık ödenek 1.038,05 euro'ya çıktı. Yetim aylığı alanlar ise her çocuk için 210,56 euro yerine 220,19 euro alacak.

Kablo TV artık ek maliyetlerin bir parçası değil
Bugünden itibaren on milyondan fazla kiracı için,  TV kablo bağlantısı ücretleri ek maliyetlerden çıkartıldı. Yeni sistemde artık herkes kablolu yayın, uydu, DVB-T2, İnternet  televizyonu veya diğer seçenekler aracılığıyla TV tekliflerini alıp almayacağını ve nasıl almak istediğini özgürce seçebilecek.

Haciz muafiyet sınır artıyor
Borçlu olanların gelirinin bir kısmının haczedilememesine olanak sağlayan ve yasal güvence altına alan “haciz muafiyet sınırı” artırıldı. Buna göre 1402,28 euro olan haciz muafiyet sınırı 1 Temmuz itibariyle 1491,75 euro’ya yükseltildi.

Gaz depolama vergisi artıyor
Alman gaz piyasasında pazar alanı yöneticisi olan Trading Hub Europe GmbH, daha önce 1,86 euro/MWh olan gaz depolama vergisini 1 Temmuz 2024'ten 2,50 euro/MWh olacağını açıkladı. Bu durum özellikle yeni sözleşme yapacak müşteriler için daha pahalı gaz miktarı anlamına gelecek. Bir sonraki gaz depolama vergisi belirleme tarihi ise 1 Ocak 2025

Küçük nakliyeciler için ücret yükümlülüğü
Bugüne kadar Almanya'da otoyollarda ve federal otoyollarda 7,5 ton veya daha ağır araçlar için bir ücret uygulanıyordu. 1 Temmuz’dan itibaren kamyon geçiş ücreti, ağırlığı 3,5 ton veya daha fazla olan küçük kamyonetler için de geçerli hale getirildi.
 
Yeni otomobiller için sürüş destek sistemleri zorunluluğu
7 Temmuz'dan itibaren Almanya'da yeni tescil edilen otomobillerin “olay veri kaydedici” adı verilen bir çeşit cihazının olması gerekiyor. Cihazda, uçaklardaki kara kutu gibi, bir kaza durumunda durumu açıklığa kavuşturmak için okunabilecek veriler saklanmalıdır.

ADAC'ın bildirdiğine göre ayrıca 7 Temmuz'dan itibaren yeni otomobiller için bir dizi ek sürüş destek sistemi zorunlu hale gelecek. Trafik kulübüne göre bunlar arasında akıllı hız asistanı, acil durum fren lambaları, geri vites asistanı, engeller ve diğer araçlar için otonom acil fren destek sistemleri, acil durum şeritten ayrılma uyarı sistemi, uykululuk uyarı sistemi ve alkollü araç kurulumu için bir cihaz yer alıyor.

Meme kanserinde erken teşhis: Üst yaş sınırı yükseltildi
Yasal sağlık sigortasına sahip olanlar için ücretsiz meme kanseri taramasının üst yaş sınırı 69'dan 75'e çıkarılacak. Yeni düzenleme 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi.

Sigara içenlerde akciğer kanserinin erken tespiti
Bugün yürürlüğe giren yeni yönetmelik uyarınca, 50 ila 75 yaş arasındaki yoğun sigara içenlerin düşük doz bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılarak akciğer kanserinin erken tespitine tabi tutulmasına izin verilecek. Ancak sağlık sigortası şirketlerinin masrafları karşılaması biraz zaman alabilir.  Şu ana kadar radyasyona bağlı riskler nedeniyle muayene yasaklanmıştı.

Riedbahn'ın yenilenmesi
Deutsche Bahn, Frankfurt ile Mannheim'ı birbirine bağlayan Riedbahn'ın genel yenilemesine 15 Temmuz'da başlayacak . Güzergah 14 Aralık'a kadar kapalı kalacak. Yolcular için alternatif güzergahlarda tren seferleri yapılacak.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş