Hollanda'da yaşayan Jan ve Els neredeyse elli yıl evlikten sonra birlikte ötenazi ile hayatlarına son vermeye karar verdi. Haziran ayı başında iki doktor kontrolünde gerçekleşen ötenazi dünya gündemine oturdu.

71 yaşındaki demans hastası Els ve sırtından ameliyat olan ancak  iyileşemeyen yaklaşık 50 yıllık  eşi Jan hayatlarının büyük bir kısmını karavanlarda ve teknelerde geçirdi.

Haziran ayı başında gerçekleşen ötenazi öncesi çiftle bir röportaj yapan BBC'ye göre, anaokulunda tanışan ve hayat boyu birlikte olduklarını söyleyen çift, birlikte geçirdikleri yılları tanımlayan şeyin "su, tekneler ve yelken sevgileri" olduğunu ifade etti.
 
Jan, sürekli sırt ağrısından muzdaripti; Els ise demans hastasıydı. 2018'de Els, öğretmenlikten emekli oldu ve demans belirtileri göstermeye başladı. 2022'de demans teşhisi konduktan sonra çift, oğullarıyla birlikte ötanazi kararı aldı.

Son günlerini Friesland'da geçirdiler

Els ve Jan
Fotoğraf: BBC

Yaşamlarının son günlerini Hollanda'nın kuzeyindeki Friesland'da güneşli bir marinada geçirdiklerini belirten çift, demans teşhisinin ve sırt ağrılarının ardından ötanazi hakkında konuşmaya başladıklarını söyledi.

Ölmeden önce açıklamada bulunan Jan, "Çok fazla ilaç alsaydık zombi gibi yaşayacaktık. Bu yüzden, belki de benim çektiğim ağrılar ve Els'in hastalığıyla, sanırım buna son vermeliyiz diye düşündük" dedi.

Hollanda’da Dick Schoof başkanlığındaki yeni kabine göreve başladı Hollanda’da Dick Schoof başkanlığındaki yeni kabine göreve başladı

Hollanda'da, kişinin gönüllü olarak talepte bulunması ve çektiği acının (fiziksel veya psikolojik) doktorlar tarafından "dayanılmaz" olarak değerlendirilmesi ve herhangi bir iyileşme ihtimalinin bulunmaması durumunda ötenazi yasal. Yardımlı ölüm talebinde bulunan her kişi iki doktor tarafından değerlendiriliyor; ikincisi, birincinin yaptığı değerlendirmeyi kontrol ediyor.

2023 yılında Hollanda'da 9 bin 68 kişi ötanazi ile hayatını kaybetti, bu toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. Bu ölümlerin 33'ünde çiftler birlikte ötenazi ile hayatlarına son verdi. Yani 66 kişi bu şekilde hayatını sonlandırdı. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş