Arnhem mahkemesi Türk vatandaşları için emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Mahkeme 30 yıldır Hollanda’da oturan ve adres değişikliği sırasında belediye kaydı silinen Türk vatandaşının oturum kartı iptal olsa da Ankara Antlaşması’ndan doğan haklarının kaybolmadığına dolayısıyla oturum hakkının devam ettiğine karar verildi. Mahkeme ayrıca Göç ve Yabancılar Dairesi IND’nin daima Ankara Antlaşmasını göz önünde bulundurarak inceleme yapması gerektiğine hükmetti.

Avukat İsmet Özkara müvekkili ile ilgili 16 Haziran 2024 tarihinde görülen davanın detaylarını Sonhaber.eu’ya anlattı. Özkara kararın emsal teşkil ettiğini ve Hollanda’da bulunan diğer Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendirdiğini kaydetti.

30 yıldır Hollanda'da yaşıyordu
Özkara’nın aktardığı bilgiye göre mahkemeye başvuran Türk, 30 yıldır Hollanda’da yaşayan ve süresiz oturum kartı sahibi bir kişi. Bir ara adres kaydı kayboluyor ve belediyedeki adres kaydı siliniyor.  Kendisi de bunun farkında olamıyor. IND kişinin oturum hakkını iptal ediyor. IND’nin kararına itiraz eden kişi mahkemeden olumsuz yanıt alıyor. Son olarak Arnhem Mahkemesine müvekkili adına başvuran Avukat İsmet Özkara, davanın ‘Türk vatandaşlarının Ankara Antlaşması üzerinden elde ettiği haklar’ hususunda açıldığını belirtti.

Ankara Antlaşmasından doğan haklar devam ediyor
Özkara mahkemenin aldığı emsal kararı şu şekilde açıkladı: “Ankara Anlaşması, üç yıl Hollanda kalan kişinin oturum hakkı olduğunu söylüyor. Bu yerel yönetimin (Hollanda) verdiği oturum hakkından bağımsız bir durum. Müvekkilim zaten 30 yıldır burada oturuyor, IND oturum hakkını da tanımış. Mahkeme diyorki yerel yönetim bu kişiye zaten oturum hakkı vermiş. Kişi, Ankara Antlaşmasından doğan haklarını ancak ülkeyi iki yıldan uzun bir süre terk ederse kaybeder, ancak bu durum söz konusu değil. Bu nedenle anlaşmadan elde ettiği haklarını, yani oturum hakkını kaybedemez.” 

Ankara Antlaşması 2 yıl şartı
Avukat Özkara, Ankara anlaşmasının önemli kurallarından biri olan “2 yıl” şartını şu şekilde açıkladı: “Ankara anlaşmasının şartlarına göre diyelim Hollanda’da kalan bir kişi Türkiye’ye veya başka bir ülkeye gitti. Eğer bu süre iki yılı geçerse o zaman Hollanda’daki anlaşmadan doğan haklarını, yani oturum iznini kaybeder. Ancak 2 yıl içerisinde Hollanda’ya geldiğini belgelerse ülkeye geldiği tarihten itibaren 2 yıllık süre yeniden başlar. Diyelim kişi bir buçuk yıllığına Hollanda’dan ayrıldı ve bu süre sonunda ülkeye geri döndü. İşte o zaman ülkeye giriş yaptığı andan itibaren 2 yıllık süre yeniden başlıyor.”

Hollanda’da 300 bin konutun kirası düştü: Kiranızda değişiklik olup olmadığını kontrol edin Hollanda’da 300 bin konutun kirası düştü: Kiranızda değişiklik olup olmadığını kontrol edin

Kişinin 2 yıl şartına uyduğunu Hollanda’ya girerken pasaporta vurulan damga veya hastanede olan bir randevu ile belgeleyebileceğini belirten Özkara, “Müvekkilimin dişçide randevusu vardı, bir de trafik ihlalinden aldığı bir ceza vardı. Bu belgeler müvekkilimin burada olduğunu kanıtladı.”dedi. 

IND'nin itiraz hakkı bulunuyor
Avukat Özkara, IND’nin Arnhem Mahkemesinin aldığı karara 17 Temmuz’a kadar itiraz hakkı bulunduğunu, böyle bir durumda davanın yüksek mahkemeye gideceğini söyledi. Bu süre içerisinde Hollanda’nın müvekkilini sınır dışı etmeye yetkisi bulunmadığını belirtti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş