Sosyal konut federasyonu Aedes'in yaptığı bir incelemeye göre 1 Temmuz'dan itibaren sosyal konut kiraları ortalama yüzde 5,1 oranında artacak. Daha düşük yeşil enerji etiketine sahip konutların kiraları ise daha az artacak veya aynı kalacak.

Halk arasında “ev bürosu” olarak bilinen Sosyal konut kooperatifleri her yıl 1 Temmuz'da kira artışı yapıyor. Aedes, 161 kooperatifin uygulayacağı kira artışını inceledi.

Hükümet Temmuz’da yapılacak zammın en fazla yüzde 5,8 olmasına karar vermişti. Aedes, kooperatiflerin ortalama yüzde 5,1 oranında kira zammıyla bu sınırın altında kaldığını kaydetti. Federasyon geçen yıl kiraların ortalama yüzde 0,1 arttığını, yüzbinlerce kişinin kirasının ise düşürüldüğünü belirtti.

Şu anda aylık 600 euro kira ödeyenler, önümüzdeki aydan itibaren yaklaşık 30 euro daha fazla kira ödemek zorunda kalacak. Bu da yılda 360 euro ek masrafa tekabül ediyor. Ancak, düşük gelirli haneler için kira yardımının artabileceği düşünülüyor.

Aedes'e göre, kooperatiflerin birçok evi sürdürülebilir hale getirmesi ve yeni konutlar inşa etmesi için kira artışı yapmasına gerek duyuluyor. 

Tatile evcil hayvanı ile çıkanlar için Avrupa Birliği sağlık ve güvenlik kuralları Tatile evcil hayvanı ile çıkanlar için Avrupa Birliği sağlık ve güvenlik kuralları

Sosyal konut kira artışına sınırlama
Sosyal konutların kiralarındaki artış, konutta oturan kişinin gelirine ve o andaki kira bedeline göre ayarlanmakta. Rijksoverheid sitesinde paylaşılan bilgiye göre, sosyal konut kooperatifleri kiraları en fazla şu şekilde artabilecek: 

  • Aylık (yalın) kirası 300 euro veya daha fazla olan haneler için en fazla % 5,8 artırılabilecek.
  • Aylık (yalın) kirası 300 eurodan düşük olan haneler için en fazla 25 euro artırılacak.

Sosyal konutta oturan ve belirli bir sınırın üzerinde geliri olan hanelerin kira bedellerine daha yüksek bir zam uygulanabilecek. Kira artışı için hesaplamada dikkate alınan hane gelir sınırı ile ilgili bilgi için bu habere bakabilirsiniz: "Hollanda’da sosyal konut kiraları Temmuz ayında ne kadar artacak?"
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş