The Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından dünyanın 173 şehrinde yapılan değerlendirmeye göre, dünyanın en yaşanabilir şehri Avusturya'nın başkenti Viyana oldu.

Viyana, beş kategoriden dördünde "mükemmel" puanlar alarak üst üste üçüncü kez listenin başında yer aldı. Ancak şehir, önemli spor etkinliklerinin bariz eksikliği nedeniyle kültür ve çevre açısından daha düşük not aldı.

Avusturya’da gençlerin kullanacağı İklim Bileti başvuruları başladı Avusturya’da gençlerin kullanacağı İklim Bileti başvuruları başladı

EIU tarafından yapılan açıklamada, “Batı Avrupa en yaşanabilir bölge olmaya devam ediyor, ancak çeşitli konularda artan protesto örnekleri nedeniyle istikrar puanlarında bir düşüş görüldü” ifadesine yer verildi. Batı Avrupa’da 30 şehir 100 üzerinden ortalama 92 puan aldı.

AB şehirlerinden Frankfurt ve Lüksemburg 17’nci sırada yer alırken, Amsterdam 19’ncu sıraya yerleşti.

Listenin en altında çok az değişiklik oldu; Şam, Suriye hâlâ dünyada en az yaşanabilir şehir olarak geçiyor. Son üç, dört ve beşte ise Libya'nın Trablus, Cezayir'in Cezayir ve Nijerya'nın Lagos kentleri yer aldı. Araştırma, en alttaki dört şehrin hiçbirinin 2023'ten bu yana genel puanında herhangi bir iyileşme görmediğini kaydetti.

Dünyanın en yaşanabilir şehirler listesinde ilk 20’ye giren şehirler şu şekilde sıralandı:
1. Viyana, Avusturya
2. Kopenhag, Danimarka
3. Zürih, İsviçre
4. Melbourne, Avustralya
5. Calgary, Kanada ve Cenevre, İsviçre 
7. Sidney, Avustralya ve Vancouver, Kanada
9. Osaka, Japonya ve Auckland, Yeni Zelanda 
11. Adelaide, Avustralya
12.Toronto, Kanada
13. Helsinki, Finlandiya
14. Tokyo, Japonya
15.Perth, Avustralya
16. Brisbane, Avustralya
17. Frankfurt, Almanya ve Lüksemburg, Lüksemburg
19.Amsterdam, Hollanda
20. Wellington, Yeni Zelanda

EIU, her yıl istikrar, sağlık hizmeti, kültür, çevre, eğitim ve altyapı dahil olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılmış 30 göstergeyi kullanarak dünyanın en yaşanabilir şehrini seçiyor. İncelemede 173 şehir, 100 puanlık bir ölçekte sıralanıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş